Kata kotimainen pääsiäinen – tämä vinkkilista kannattaa käydä läpi
Pääsiäisen pöytään voi valita vanhat tutut herkut tai kokeilla uusia makuja ja yhdistelmiä. Raaka-aineista itse tehden monipuolinen juhlaruoka syntyy kohtuullisin kustannuksin.Pääsiäisen viettoon valmistaudutaan vauhdilla. Monissa suomalaiskodeissa pohditaan, mitä laittaa tarjolle. MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen jakoi vinkkejä pääsiäisherkkujen valintaan.
Lampaanliha kuuluu monella oleellisena osana pääsiäispöytään. Kotimainen lammas maistuu monessa muodossa, ja vanha mielikuva villan mausta joutaa jo romukoppaan. Myös naudanliha sopii hyvin juhlapöytään.
”Naudan tai lampaan paisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi, sillä kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena”, Siivonen kertoo.
Lihaksi voi valita toki myös vaalean lihan, jolloin Siivonen vinkkaa kokeilemaan esimerkiksi kokonaista broileria, possun fileitä tai kalkkunaa.
Kasviksia ja tuoreyrttejä ei sovi unohtaa. Kotimaiset perunat ja varastojuurekset ovat varma ja toimiva valinta. Yrteillä voi taas helposti maustaa ruokia.
”Kotimaisten tuoreyrttien valikoima on laaja. Kokeile vanhojen tuttujen lisäksi esimerkiksi minttua, korianteria tai vuoden HeViä, basilikaa. Tuoreyrtit kannattaa lisätä ruokiin juuri ennen tarjoilua ja kypsennyksen jälkeen”, kehottaa Siivonen.
Jälkiruoat kannattaa Siivosen mukaan valmistaa itse, koska tällöin sokeripitoisuutta ja muita makuja on helppo säädellä. Helppo vaihtoehto on tietysti mämmi kermatilkalla, mutta pääsiäisleivoksilla saa helposti väriä pöytään sekä yhteistä tekemistä.
Siivosen vinkit herkulliseen pääsiäiseen:
- Kotimaiset raaka-aineet tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä ja Sirkkalehti-merkistä.
- Mikään ruoka ei ole pakollinen tarjottava. Varaa juuri sitä, mistä teidän seurue nauttii, ja mikä tulee syödyksi.
- Tutut raaka-aineet yllättävät: kotimaisista soppaherneistä kasvaa pienessä multamäärässä kauniita herneenversoja. Taitava maalari koristelee pääsiäiskoristeeksi tyhjäksi puhalletun kananmunankuoren!
- Laajenna perspektiiviä: koska viimeksi kokkailit härkäpavuista, leseistä, smetanasta, kotimaisesta tuorejuustosta, tuoreista yrteistä tai vaikkapa lampaanlihasta? Olisiko pääsiäisenä aikaa kokeilla uusia reseptejä tai tutustua uusiin raaka-aineisiin?
- Ruuanlaitto yhdistää: pienetkin lapset nauttivat, kun pääsevät mukaan keittiöpuuhiin omien taitojensa mukaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






