Ei huolta, savustettuja tai palvattuja liha- ja kalatuotteita saa myydä jatkossakin – perinteen jatkuminen on taattu pysyvällä poikkeusluvalla
Suomessa ja useissa muissa jäsenvaltioissa on ollut tähän asti voimassa määräaikainen poikkeus.
Arkistokuvassa haminalaisen Takaladon lihan ja kalan yrittäjä Mika Nopanen, yritys palvaa lihaa perinteisellä tavalla kaksi kertaa viikossa. Kuva: Sanne KatainenEuroopan komissio on antanut asetuksen, jonka ansiosta Suomessa voidaan jatkossakin myydä perinteisesti savustettuja tai palvattuja liha- ja kalatuotteita.
Päätös sallii pysyvästi tavallista korkeammat enimmäisrajat PAH-yhdisteiden pitoisuudelle meillä perinteisin menetelmin savustetuille liha- ja kalatuotteille, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.
"Savustus on perinteisenä valmistusmenetelmänä osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen jatkuminen Suomessa on nyt taattu pysyvällä poikkeusluvalla. Olen vakuuttunut, että terveellisyys ja perinteet mahtuvat samaan ruokapöytään jatkossakin", toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).
Suomessa ja useissa muissa jäsenvaltioissa on ollut voimassa määräaikainen poikkeus perinteisesti savustettujen lihan ja kalan sekä näistä valmistettujen tuotteiden PAH-pitoisuuksille.
Suomi haki kolme vuotta sitten pysyvää poikkeusta sallittuihin PAH-yhdisteiden pitoisuuksiin perinteisesti savustetulle lihalle ja lihatuotteille sekä perinteisesti savustetuille pienille kaloille ja niistä valmistetuille tuotteille.
Poikkeusta haettiin, koska perinteisin savustusmenetelmin valmistetut tuotteet eivät olisi mahtuneet EU:n aikaisempaa tiukempiin raja-arvoihin. Pysyvä komitea hyväksyi asetusmuutoksen helmikuussa 2020 ja tarkasteluajan nyt umpeuduttua päätös tulee voimaan.
PAH-yhdisteitä syntyy erityisesti suorasavustuksella eli menetelmällä, jossa liha on samassa tilassa poltettavan puun kanssa. PAH-yhdisteiden eli polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen on tutkimuksissa todettu aiheuttavan syöpää, ja niiden pitoisuutta elintarvikkeissa säännellään EU-tasolla komission vierasaineasetuksella.
Viranomaisten ja savustavien toimijoiden on valvottava tuotteiden PAH-pitoisuuksia ja varmistettava, että toimijat noudattavat hyviä savustuskäytäntöjä.
Perinteisesti savustetuilla tuotteilla ei ole erillisiä merkintävaatimuksia, ja poikkeuksen saaneita tuotteita saa käyttää vain kansallisesti.
Lue lisää aiheesta:
Kauppojen omat savukalat eivät ole savustinta nähneetkään – maku tehdään savuaromilla
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

