Kangasrousku on vuoden sieni
Kangasrousku on hyvin yleinen koko maassa. Se kasvaa kuivilla mäntykankailla, kalliojäkäliköissä ja suo-ojien reunoilla.Arktiset Aromit ry on valinnut tämän vuoden sieneksi kangasrouskun.
”Sen satokausi on myöhästynyt kesän helteiden ja kuivuuden vuoksi, mutta sateet ovat nyt saaneet rouskut nousemaan kangasmaille harvakseltaan jo pohjoisessakin”, kertoo toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktisista Aromeista.
Sienen lakki on väriltään piparkakkumaisen ruskea ja sillä on ontto jalka useimpien rouskujen tapaan. Lakin keskellä on tuntomerkkinä selkeästi erottuva nipukka. Lakkia murrettaessa siitä vuotaa valkoista maitiaisnestettä. Se on valkoista ja kirpeää. Sienen malto on valkeaa
Kangasrouskun satokausi on yleensä pitkä, keskikesältä lokakuulle. Se on usein runsassatoinen, eivätkä toukat syö sitä samalla tavoin kuin useita muita sienilajeja. Tämän kesän kuivuus on kuitenkin viivästyttänyt satokauden alkua.
Kangasrousku on kauppasieni ja sitä kerätään kuivina kesinä useasti myyntiin enemmän kuin kauppasienenä suositumpaa haaparouskua.
Kirpeää kangasrouskua keitetään 10 minuutin ajan ennen ruuanvalmistusta tai säilöntää. Keitinvesi heitetään pois ja keittämisen jälkeen sieni huuhdellaan kylmässä vedessä.
Kangasrouskua voidaan säilöä suolasienenä, etikkamarinadiliemessä tai pakastamalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
