Vuoden lähiruokatekoa etsitään nyt – ehdokkaiden joukossa hamppua, hunajaa ja verkkokauppalihaa
Voittaja palkitaan Lähiruoka & luomu -messuilla maaliskuun lopulla.Vuoden lähiruokateko 2023 -yleisöäänestys on käynnistynyt Lähiruoka & luomu -messujen nettisivuilla. Äänestys on käynnissä 19.3. saakka ja voittaja julkistetaan Lähiruoka & luomu -messuilla torstaina 30.3. Helsingin messukeskuksessa.
Palkintoraati valitsi yleisöäänestykseen kuusi ehdokasta, jotka toimivat lähiruoan parissa. Messuilla palkitaan raadin valitsema voittaja sekä yleisöäänestyksen voittaja.
Alta näet ehdokkaat raadin kuvailujen kera.
Jyväs-Hamppu
Jyväs-Hamppu viljelyttää ja jalostaa öljyhampun siemenistä elintarvikkeita ja pyrkii edistämään ravintosisällöltään erinomaisen hampun monipuolista käyttöä osana jokapäiväistä ruokavaliota. Tuotteiden tarkoituksena on osoittaa hampun edut muun muassa kasviproteiinituotannon osalta.
Kinnarin Tila
Kinnarin Tilan yrittäjät ajattelevat, että aitous, sydämellisyys ja rehti maku ratkaisevat hyvän lähiruokatuotteen menestyksen. Vastuullisuus Kinnarin Tilalla tarkoittaa muun muassa lyhyttä ketjua tuottaa ruokaa sekä uusiutuvaa energiaa tuotannossa.
Penttilän Tila
Penttilän Tila on tehty käsityönä lähiruokajalosteita vuodesta 1995 saakka. Raaka-aineina käytetään hyviä, mutta kauppaan kelpaamattomia pienten tuottajien tuotteita, kuten liian isoja tai pieniä perunoita, tomaatteja ja porkkanoita sekä juuston pakkaamisessa syntyneitä kanttipaloja.
Pesolan Pihviliha
Pesolan Pihvilihan lihamyynti käynnistyi vuonna 2013, ja myyntialue on laajentunut kattamaan lähes koko Suomen verkkokaupan kautta. Pesolan puhtaan pihvilihan ovat löytäneet muun muassa monet ravintolakokit. Tuotteita kehitetään asiakkaiden toiveita kuunnellen.
Stadin tarjaajat ja hunajafrendit ry
Stadin tarjaajat ja hunajafrendit ry on pääkaupunkiseudulla toimiva, yli 200 mehiläishoitajan joukko. Yhdistys järjestää yhteisöllisiä tapahtumia, joiden tarkoituksena on kouluttaa, neuvoa ja kannustaa mehiläistarhaajia sekä edistää vastuullista kaupunkimehiläistarhausta.
Uudenmaan Ruoka
Uudenmaan Ruoka yhdistää kuluttajat ja paikalliset viljelijät, kalastajat ja leipurit ilman välikäsiä. Osuuskunta Uudenmaan Ruoka perustettiin vastavoimaksi isoille kaupan toimijoille. Osuuskunta on vastuullisen ja paikallisen ruoan tilaus-, sopimus- ja markkinointikanava pääkaupunkiseudulla.
Lähiruokateko-palkinnon sai viime vuonna Hakamaan Lammastila. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet vuonna Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






