Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mehevä porkkanatäytekakku on näyttävä juhlapöydässä ‒ makea porkkanakinuski kruunaa kokonaisuuden

Klassinen porkkanakakku taipuu myös täytekakuksi.
Porkkanatäytekakkuun tuovat makua täytteen sulatejuusto sekä taikinassa ja kinuskissa käytetty porkkana.
Porkkanatäytekakkuun tuovat makua täytteen sulatejuusto sekä taikinassa ja kinuskissa käytetty porkkana. Kuva: Sanne Katainen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Porkkanatäytekakku on klassisen, pellille tehtävän porkkanakakun rehvakas isosisko, jossa juustomassa näyttelee sekä täytteen että kuorrutteen osaa. Massan juju on sulatejuusto, joka antaa kakulle herkullisen suolaisenmakean maun. Porkkanaa on käytetty sekä kakun taikinassa että koristelun kinuskissa.

Porkkanatäytekakku

noin 12 annosta

  • Ainesosat
  • Pohja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 3 dl (150 g) porkkanaraastetta
  • 100 g voita tai margariinia sulatettuna
  • 2 kananmunaa
  • Porkkanakinuski
  • 1 ½ dl porkkanamehua
  • 1 dl raastettua porkkanaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • noin 2 dl vispikermaa
  • Täyte
  • 75 g voisulaa
  • 4 ½ dl tomusokeria
  • 300 g sulatejuustoa
  • Koristeluun
  • ½ dl mantelilastuja paahdettuna

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää porkkanaraaste, voisula ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Pingota leivinpaperi noin ø 21 cm irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat. Kumoa taikina vuokaan ja tasoita. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, tai kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun. Anna jäähtyä ennen täyttämistä ja kuorruttamista.

Kakun kypsyessä valmista porkkanakinuski. Laita porkkanamehu, -raaste ja sokeri kattilaan. Keitä hiljalleen, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi, noin 20 min. Siivilöi. Voit tehdä tähän asti etukäteen, mutta keitä kinuski vasta ennen kakun kuorruttamista.

Ennen kakun täyttämistä ja kuorruttamista mittaa porkkanasiirapin määrä. Kumoa siirappi puhtaaseen kattilaan ja lisää saman verran vispikermaa. Kiehauta ja anna kiehua välillä sekoitellen, kunnes seos on muuttunut kinuskiksi, noin 20 min. Tee kinuskista kuulatesti. Tiputa kylmään veteen tippa kinuskia. Jos pisara pysyy koossa ja voit muotoilla sitä, on kinuski valmis. Jos tippa hajoaa veteen, niin jatka keittämistä. Anna kinuskin jäähtyä ennen kuorrutusta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Irrota kakku vuoasta ja leikkaa se kahteen osaan. Siivilöi tomusokeri kulhoon. Lisää voisula ja sulatejuusto. Vatkaa, kunnes kuorrute on tasaista. Jos kuorrute tuntuu liian löysältä, niin siivilöi joukkoon tomusokeria ½ desiä kerrallaan.

Ennen tarjoamista nosta kakun alaosa tarjoiluastalle ja levitä päälle puolet täytteestä. Nosta päälle kakun yläpuoli ja kuorruta pinta lopulla täytteellä. Valuta reunoille jäähtynyttä porkkanakinuskia ja koristele keskusta kuumalla pannulla paahdetuilla mantelilastuilla.

Vinkki: Jos porkkanakinuski jähmettyy liikaa, niin lämmitä sitä varovasti. Älä kuitenkaan levitä kinuskia kakun päälle liian kuumana, jotta se ei ole liian juoksevaa ja vie valuessaan mennessään myös kuorrutetta.

Vinkki: Kakku säilyy jääkaapissa pari päivää.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.