Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tästä ei arkiruoka parane: 4 erilaista makaronilaatikkoa perinteisestä broileriin

    Erilaisia makaronilaatikoita syntyy, kun vaihtelee pastatyyppiä, proteiinin lähdettä sekä nesteenä käytettävää lientä. Maistuisiko perinteinen vai täysin uudenlainen laatikko?
    Makaronilaatikon voi valmistaa monella eri tavalla.
    Makaronilaatikon voi valmistaa monella eri tavalla. Kuva: Sanne Katainen

    Perinteinen makaronilaatikko pitää pintansa yhtenä suomalaisten suosituimmista arkiruoista. Makaronista, jauhelihasta ja munamaidosta valmistettu ruoka on helppo valmistaa niin pienelle kuin isollekin joukolle.

    Muunnoksia laatikkoon saa vaihtelemalla pastatyyppiä ja korvaamalla jauhelihan esimerkiksi broilerilla, kalalla tai kasviproteiinilla. Myös munamaidon tilalla voi käyttää pelkkää lientä tai kasvikermatyyppisiä tuotteita.

    Makaronilaatikon valmistuksessa aikaa vie aina uunikypsennys, mutta valmistuksen aktiivista aikaa voi lyhentää käyttämällä keittämättömiä makaroneja ja käyttövalmista proteiinia, kuten säilykekalaa tai vaikka kinkkukuutioita

    Makaroni- tai oikeammin pastalaatikkoon voi hakea myös eksoottisia makuja, kuten Thaimaan mummon laatikossa. Siinä makaronit korvataan täysjyvänuudeleilla ja nesteenä käytetään Aasian makuja tulvillaan olevaa lientä. Herkullisen erilainen muunnos perinteisestä makaronilaatikostamme.

    Myös kasvikset sopivat makaronilaatikkoon ja niitä voikin käyttää jopa tuhlailevasti. Jos kaappiin on jäänyt nahistumisen partaalla olevia kasviksia, niin ne saavat uuden elämän tässä laatikkoruoassa. Proteiinia laatikkoon tuovat käyttövalmiit linssit ja kasviksia voit vaihdella sen mukaan mitä kotoa löytyy. Jos haluat valmistaa ruoan vegaanisena, niin jätä pinnalle lisättävä feta pois.

    Ilman maitoa ja kananmunia

    Munamaitoa käytetään makaronilaatikossa sitomassa nestettä ja hyydyttämässä rakennetta, mutta sen käyttö ei ole välttämätöntä. Toisten mielestä herkullisin laatikko syntyy nimenomaan ilman munamaitoa.

    Maidon voi korvata mainiosti pelkällä liha- tai kasvisliemellä ja kananmunat voi jättää kokonaan pois. Pelkällä nesteellä laatikon rakenteesta tulee hiukan löysempi, joten makaroneja ei kannata keittää etukäteen. Liemeen voi myös halutessaan lisätä juoksevaa sulatejuustoa tai kasvipohjaista kerman kaltaista tuotetta, esimerkiksi kaurakermaa. Tällöin rakenne hiukan tiivistyy.

    Pidätkö makaronilaatikon mehevästä sisäosasta vai rapeasta pinnasta? Mitä laakeampaan astiaan laatikon valmistat, sitä enemmän siihen muodostuu rapeaa pintaa.
    Pidätkö makaronilaatikon mehevästä sisäosasta vai rapeasta pinnasta? Mitä laakeampaan astiaan laatikon valmistat, sitä enemmän siihen muodostuu rapeaa pintaa. Kuva: Sanne Katainen

    Perinteinen jauheliha-makaronilaatikko

    6 annosta

    • Ainekset
    • 6 dl (täysjyvä)makaronia
    • 1–2 sipulia
    • 400 g jauhelihaa
    • 1 tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria
    • 7 dl maitoa
    • 3 kananmunaa

    Valmistusohje

    Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kumoa uunivuokaan.

    Kuori ja hienonna sipulit. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää loppuvaiheessa sipulit kuullottumaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää seos makaronien joukkoon.

    Sekoita maitoon munat ja kumoa vuokaan. Kypsennä makaronilaatikkoa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, tai kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta saanut väriä.

    Vinkki: Makaronit kypsyvät herkullisimmiksi, kun ne keitettäessä jättää aavistuksen raaoiksi, niin että niihin jää hiukan purutuntumaa. Näin ne kypsyvät loppuun uunissa, eivätkä muutu ylikypsän veltoiksi.

    Purkkikalatuotteet ovat helppokäyttöisiä, mutta laatikon voi valmistaa myös savukalasta. Esimerkiksi savusilakoista valmistuu herkullinen kalalaatikko.
    Purkkikalatuotteet ovat helppokäyttöisiä, mutta laatikon voi valmistaa myös savukalasta. Esimerkiksi savusilakoista valmistuu herkullinen kalalaatikko. Kuva: Sanne Katainen

    Helppo kalamakaronilaatikko

    5 annosta

    • Ainekset
    • 1 sipuli
    • 4 dl makaronia
    • 2 prk (à 115 g) luonnonkalasäilykettä (esim. Luonnonkalaa, särkeä tai savumuikkuja öljyssä)
    • ½ tl mustapippuria
    • 8 dl maitoa
    • 2 kananmunaa
    • (1/2 tl suolaa)
    • 1 dl juustoraastetta

    Valmistusohje

    Hienonna sipuli. Kumoa keittämättömät makaronit tilavaan uunivuokaan. Lisää sipulit, hienonnettu luonnonkalasäilyke öljyineen sekä mustapippuri. Sekoita maitoon kananmunat ja tarvittaessa suolaa. Lisää munamaito vuokaan.

    Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Sekoita alussa pari kertaa, jotta makaronit kypsyvät tasaisesti. Lisää päälle juustoraaste ja jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia. Älä sekoita enää.

    Vinkki: Kotimaisia luonnonkalasäilykkeitä löytyy kaupoista monenlaisia. Niissä on yleensä suolaa, joten ole varovainen ruoan muun suolan kanssa. Halutessasi voit korvata luonnonkalasäilykkeen tonnikalalla tai millä tahansa savukalalla.

    Aasian maut kohtaavat Thaimaan mummon broilerilaatikossa. Sen maut tekeytyvät säilytyksessä, joten laatikon voi hyvin valmistaa odottamaan jo edellisenä päivänä.
    Aasian maut kohtaavat Thaimaan mummon broilerilaatikossa. Sen maut tekeytyvät säilytyksessä, joten laatikon voi hyvin valmistaa odottamaan jo edellisenä päivänä. Kuva: Sanne Katainen

    Thaimaan mummon broilerilaatikko

    6 annosta

    • Ainekset
    • 300 g broilerinlihaa paloiteltuna
    • 1 rkl rypsiöljyä
    • 2 tl soijakastiketta
    • 2 tl kalakastiketta
    • 2 punasipulia
    • 200 g täysjyvänuudelia (esim. Spice Up)
    • 2 kevätsipulinvartta
    • Liemi
    • 1 l vettä tai kanalientä
    • 2 tl punaista currytahnaa
    • ½ punainen chili
    • 4 viipaletta inkivääriä
    • 1 rkl soijakastiketta
    • 1 rkl kalakastiketta
    • 2 ryppylimetinlehteä
    • (suolaa)
    • 2 kananmunaa

    Valmistusohje

    Aloita keittämällä liemi. Mittaa munia lukuun ottamatta kaikki liemen aineet kattilaan ja keitä hiljaa poreillen 20 minuutti. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Maista, ja lisää suolaa tarvittaessa.

    Paista broilerit rasvassa pannulla kypsiksi. Mausta soija- ja kalakastikkeella. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Painele nuudeleita pussin läpi ennen sen avaamista, niin että nuudelit katkeavat pienemmiksi paloiksi.

    Sekoita uunivuoassa nuudelit, broilerit ja sipulinlohkot. Sekoita munat kahdeksaan desiin jäähtynyttä lientä ja kaada liemi vuokaan. Kypsennä Thaimaan mamman broilerilaatikkoa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Viimeistele valmis laatikko hienonnetulla kevätsipulilla.

    Vinkki: Aasian makuja tulvillaan olevan laatikon voi valmistaa jo edellisenä päivänä. Peitä jäähtynyt laatikko ja nosta jääkaappiin odottamaan.

    Onko kaapissa nahistumisen partaalla olevia kasviksia? Upota ne laatikkoruokaan, joka maistuu kaikille. Linssit tuovat laatikkoon ruokaisuutta ja proteiinia.
    Onko kaapissa nahistumisen partaalla olevia kasviksia? Upota ne laatikkoruokaan, joka maistuu kaikille. Linssit tuovat laatikkoon ruokaisuutta ja proteiinia. Kuva: Sanne Katainen

    Kasvismakaronilaatikko

    6 annosta

    • Ainekset
    • 5 dl täysjyväpennepastaa
    • 1 tlk (230 g) vihreitä linssejä
    • 1 porkkana
    • 1 sipuli
    • 2 valkosipulinkynttä
    • ½ fenkoli
    • ⅓ kesäkurpitsa
    • 1 rkl rypsiöljyä
    • ½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna
    • ½ tl suolaa
    • ¼ tl mustapippuria
    • 4 dl vettä
    • 1 kasvisliemikuutio
    • 2 dl kaurakermaa
    • Lisäksi
    • 50 g fetajuustoa
    • 8 kirsikkatomaattia

    Valmistusohje

    Keitä pasta puolikypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Jätä pastaan hiukan purutuntumaa. Valuta kypsä pasta.

    Valuta ja huuhtele linssit. Kuori ja raasta porkkana. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Kuutioi kesäkurpitsa. Kuumenna öljy pannulla ja paista kasviksia sekoitellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet.

    Sekoita pasta, linssit ja kasvikset tilavassa uunivuoassa. Kiehauta vesi ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Lisää kaurakerma. Kumoa neste vuokaan.

    Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Lisää pinnalle murusteltu fetajuusto ja puolitettuja kirsikkatomaatteja. Jatka kypsentämistä vielä noin 20 minuuttia.

    Vinkki: Jos haluat laatikosta vegaanisen, niin jätä fetajuusto pois.