Öljy pilaa pastanautinnon – ethän sorru yleiseen virheeseen
Pasta valmistuu nopeasti ja on yksi suosikkiruoista. Moni kuitenkin jättää lukematta ohjeet pastaa keitettäessä.
Kastike kannattaa sekoittaa pastaan heti siivilöinnin jälkeen. Näin pasta ei jämähdä möykyksi. Kuva: Jaana KankaanpääMoni on saattanut törmätä tilanteeseen, jossa pasta on mennyt ylikypsäksi tai jäänyt raa’aksi. Pasta on parasta sopivan kypsänä eli al dente, kuten Italiassa sanotaan. Siinä saa olla hieman purutuntumaa, mutta ei kuitenkaan liikaa.
Oikean kypsyyden löytäminen voi kuulostaa hankalalta, mutta kannattaa muistaa, että pastapakkauksissa kerrotaan aina oikea keittoaika. Vaikka keittoaika kerrotaan, ei 42 prosenttia suomalaisista noudata sitä, ilmenee Muttin teettämästä kansallisesta pastakyselystä.
Muttin Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Emma Vuorenmaa kertoo, että suurin pastanautinnon tuhooja on kuitenkin öljy, jota lähes puolet käyttää pastan keittämisessä.
”On tietysti makuasia, miten pastaruokaa haluaa syödä. Italialaiseen tyyliin parhaan lopputuloksen saa, kun jättää ensinnäkin öljyn kokonaan pois. Öljy tekee pastasta liukasta, jolloin kastike ei tartu pastan pintaan”, Vuorenmaa opastaa.
”Pastan kuivuminen ja jämähtäminen möykyksi vältetään, kun kastike sekoitetaan kuumaan pastaan heti pastan siivilöinnin jälkeen ja ennen lautasille asettelua. Sopivan kypsä pasta, kastike sekaan, sekoitus ja sitten vasta lautaselle.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







