Bouillabaisse
Kotimaiset kalalajit sopivat hyvin ranskalaiseen kalakeittoon.
Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse on alun perin köyhien kalastajien arkiruoka, johon käytettiin päivän saalista ja tarjolla olevia vihanneksia. Liemessä tomaatti ja fenkoli antavat tärkeän ominaismaun. Kuva: Vesa-Matti Väärä(4 annosta)
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
2–3 rkl oliiviöljyä
1 fenkoli (noin 250 g)
1 tölkki kokonaisia, kuorittuja tomaatteja
5 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia mustapippureita
0,25 tl chilijauhetta
muutama timjaminoksa
puolen sitruunan mehu
1 l kalalientä
400 g vaaleaa kalaa fileinä (esim. ahven, kuha, särkikalat)
200 g äyriäisiä (esim. katkarapu, sinisimpukka)
Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuleita siinä parin minuutin ajan. Suikaloi fenkoli, lisää kattilaan ja paista pari minuuttia.
Lisää säilyketomaatit liemineen, mausteet ja kalaliemi. Keitä kannen alla pienellä lämmöllä poreillen vähintään puoli tuntia. Pitkä haudutus tekee liemestä vielä maukkaamman.
Pilko kalafileet annospaloiksi ja lisää liemeen. Anna kiehua poreillen muutaman minuutin ajan, jotta kala kypsyy. Lisää lopuksi äyriäiset.
Tarjoa bouillabaisse tuoreen vaalean leivän kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
