Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pannublinit

    Blinien koko ja paksuus voivat vaihdella, mutta yhteistä on aina hiivataikina, johon pitkä kohotusaika ja tattarijauhot antavat hapahkon ominaismaun.
    Jättiblini paistuu uunissa valurautaisessa paistinpannussa ilman käryä.
    Jättiblini paistuu uunissa valurautaisessa paistinpannussa ilman käryä. Kuva: Sanne Katainen

    Kohottaa voi pitkän kaavan mukaan jääkaapissa tai vähän nopeammin huoneenlämmössä. Juuri ennen paistamista taikinaan lisätään vähintäänkin vaahdotetut kananmunanvalkuaiset kuohkeutta tuomaan.

    Blininpaistaja on sidottu hellan ääreen, ja pidot menevät väkisinkin vähän ohi. Tältä välttyy, jos paistaa ohukaiset hyvissä ajoin ja vain lämmittää uudelleen tarjolle tuotaessa. Uuni tarjoaa illanistujaisiin näppärän ja käryttömän vaihtoehdon.

    Isossa pannussa paistettavasta jättiblinistä riittää palat kahdeksalle, ja sillä välin kun ensimmäistä syödään, toinen jo muhii uunissa. Jos kaipaat tuhdimpaa syötävää, sivele vastapaistunut blini vielä runsaalla voisulalla.

    Pannublinit

    2 kpl, 16 palaa

    Ainekset

    • 2 dl maitoa
    • 15 g hiivaa
    • 3 dl tattarijauhoja
    • 2½ dl vehnäjauhoja
    • 1 prk (2 dl) kermaviiliä
    • 2 kananmunankeltuaista
    • 1½ tl suolaa
    • 1 dl olutta tai maitoa
    • 2 kananmunanvalkuaista
    • noin 3 rkl voita

    Valmistusohje

    Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita joukkoon jauhot sekä huoneenlämpöinen kermaviili, keltuaiset ja suola. Peitä taikina ja jätä se kohoamaan vähintään 6 tunniksi.

    Lisää taikinaan desi olutta tai maitoa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele ne taikinaan juuri ennen paistamista.

    Nosta uuninkestävä valurautapannu uuniin ja kuumenna se 225 asteeseen. Ota pannu ulos, sivele voilla ja kaada puolet taikinasta pannuun. Paista bliniä noin 10 minuuttia, ota se ulos uunista ja sivele blinin pinta voisulalla. Paista vielä 10 minuuttia. Paista toinen pannublini samoin. Leikkaa blinit kolmioiksi ja tarjoa valitsemiesi lisukkeiden kera.

    Huom! Käsittele kuumaa paistinpannua varoen ja kunnon patahanskat käsissä.