Vakoojien kärkiravintola avautuu uudelleen Moskovassa
KGB käytti Aragvia tiiviisti uusien agenttien rekrytointipaikkana. Lisäksi ruokasalit oli varustettu salamikrofoneilla.
Aloitteen Aragvin perustamisesta teki KGB:n edeltäjän NKVD:n pahamaineinen turvallisuuspäällikkö Lavrenti Berija. LEHTIKUVA/AFPKGB-vakoojien legendaarinen tyyssija Aragvi-ravintola on avattu uudelleen Moskovassa. Paikka kurottaa entiseen loistoonsa, ja saleja on remontoitu 17 miljoonalla eurolla.
Myös kosmonauttien ennen suosima ravintola on Moskovan ytimessä Tverskajalla. Päivän- tai pikemminkin kuunvalon tämä hämärämiesten luksusravintola näki Stalinin puhdistusten synkimpänä vuonna 1938.
Aloitteen Aragvin perustamisesta teki KGB:n edeltäjän NKVD:n pahamaineinen turvallisuuspäällikkö Lavrenti Berija. Berija oli diktaattori Stalinin – toisen herkkusuun – tavoin Georgiasta, joten ei ihme, että Aragvin maineikas ruokalista tarjosi juuri tuon seudun keittiön makuja.
"Stalinin aikana georgialaista ruokaa pidettiin "neuvostotsaarien" herkkuna", tietää tv-juontaja Leonid Parfjonov.
Stalin kuoli ja Berija teloitettiin, mutta Aragvin suosio säilyi Nikita Hrushtshovin kauden suojasäänkin aikana. Ravintolan oli löytänyt myös kulttuuriväki, kuten menestyvät kirjailijat ja näyttelijät.
Jopa Suuri ja mahtava -kansallishymnin sanat on ideoitu juuri täällä. Inspiraation Aragvin lamppujen loisteessa sai runoilija Sergei Mihalkov.
Vakoojien pesällä oli tietysti pahaenteisempi puolensa.
KGB käytti Aragvia tiiviisti uusien agenttien rekrytointipaikkana. Lisäksi ruokasalit oli varustettu salamikrofoneilla.
Viina virtasi, eikä edes KGB-väki välttynyt Aragvissa töppäyksiltä.
"Eräs miehemme haki kaunista naista tanssimaan eikä tajunnut, että nainen oli USA:n vakooja, jota KGB jo jäljitti", nauraa Mihail Ljubimov. Hän johti pitkään KGB:n Skandinavian-operaatioita.
Kosteista kekkereistä huolimatta Aragvissa ei rähisty.
"Portieerit olivat eläkkeelle jääneitä upseereitamme – ja ruoka häkellyttävän hyvää", Ljubimov muistelee.
Neuvostoliiton romahduksen jälkeen tämäkin paikka yksityistettiin, ja alamäki oli alkanut. Ravintola sulki ovensa 2003, mutta ei lopullisesti, kuten nyt on ilmennyt.
Aikanaan viittaus Aragvissa nautittuun ateriaan merkitsi, että kuului eliittiin. Pian saattaa olla jälleen niin.
Uusvanhan ravintolan vieraskirja alkaa täyttyä nostalgisista viesteistä tyyliin "tuokaa takaisin vanhat reseptit".
"Totta kai haluamme elvyttää nostalgian mennyttä aikakautta kohtaan", myöntää Gor Nahapetjan, yksi omistajista.
Venäjällä kun ollaan, voi lisäksi käydä niin, että menneeksi luullun ajan piirteet tekevät paluuta. Kylmän sodan vakoilukisa tai vanha vastakkainasettelu lännen kanssa eivät ole siinä määrin menneisyyttä kuin joku ehkä toivoisi.
Agenttien huippuravintola on taas muodikas – jopa Berijan lounashuone kerää varauksia.
Venäjän talouden alamäki puolestaan merkitsee sitä, että keskiluokka ei valtaa Aragvia vieläkään.
"Aikoinaan minulla ei ollut varaa tulla tänne", sanoo ruokalistaa tutkiva asianajaja Marina Dolgik.
"Eikä näytä olevan vieläkään", hän apeasti täydentää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
