
Nyt on aika lähteä kalaan – tässä vinkit parhaisiin järvikalaherkkuihin
Kokeile vaikka silakkapihvipeltiä tai graavisärkileipiä. Savukalapiiras on aina taattu tarjottava.
Kasvisten ja silakkapihvien kanssa maistuu esimerkiksi munakastike, jonka ohje löytyy verkosta: maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka -> reseptihaku.
Hauki on mahtavan makuinen kala. Ruodottomaksi käsiteltynä se maistuu esimerkiksi ohuina, rapeina viipaleina. Kuva: Sanne Katainen
Kevään herkullisin hiukopala on tässä: ruisleipää, voita, graavisärkeä, mustapippuria ja tilliä. Nami. Kuva: Sanne KatainenKevät on monien kalojen sesonkiaikaa, kun jäiden lähdön jälkeen saadaan taas katiskat ja verkot vesille. Myös kauppojen valikoimista on ilo valita vaihtoehtoja.
Silakkapihvipelti on nerokas yhden astian ruoka, jossa esikypsennetään ensin kasviksia, ja kalat lisätään vasta loppuvaiheessa. Silakkafileiden sijaan ruokaan voi mainiosti käyttää nahattomia, ruodottomia ahvenfileitä.
Hauki on suotta aliarvostettu saalis. Toki haukifileen käsittely ruodottomaksi vaatii hiukan opettelua, mutta kannattaa. Ruodottomasta fileestä on helppo leikata ohuita viipaleita, jotka yksinkertaisimmillaan voi leivittää suolalla maustetuilla ruisjauhoilla. Eksoottisemmat maustesekoitukset, kuten jerk, tuovat kalapaloihin uudenlaista, herkullista makua.
Monet järvikalat sopivat hyvin savustettaviksi, joten mökki- ja pihakauden alussa on aika kaivaa savustimet talviteloilta. Myös pienikokoisia kaloja, kuten esimerkiksi ahvenia, voi mainiosti savustaa. Kypsinä pienetkin kalat on helppo perata ruodottomiksi ja käyttää savukalapiirakkaan.
Särkikalojen maineenpalautusta pois roskakalaluokasta parannamme tällä kertaa graavisärkiohjeella. Jos et koskaan ole graavannut särkeä, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla. Muista kuitenkin, että loisvaaran vuoksi Ruokavirasto suosittelee pakastamaan graavattavat särkikalat vähintään viikoksi.
Katso ohjeet:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

