Metsäsienipiirakka

Perinteinen voitaikina saa keveyttä ja uuden makuvivahteen perunalla. Tällaiset voitaikinapohjaiset piirakat sopivat hyvin myös kahvipöytään. Pehmeän perunavoitaikinan voi taputella käsin suoraan pohjaksi. Täytteeksi hienonnetaan kasvimaan satoa sekä metsäsieniä. Mausteeksi lisätään tuoreita yrttejä oman maun mukaan. Ainekset sidotaan yhteen munamaidolla. Osan maidosta voi korvata kuohukermalla tai ruokakermalla. Näin piiraasta tulee täyteläisemmän makuinen.
Kesän runsasta sienisatoa on mukava hyödyntää myös piirakan täytteenä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsäsienipiirakka

uunipellillinen, noin 20 palaa

Ainekset

Pohja

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 dl perunasosejauhetta
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 150 g voita
  • 3 dl kylmää vettä

Täyte

  • 1 1/2 l metsäsieniä (kanttarelleja, tatteja)
  • 3 sipulia varsineen
  • 2 rkl voita
  • 300 g kesäkurpitsaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/ 2 tl mustapippurirouhetta
  • 1 pussi (300 g) punaleimaista emmentaljuustoraastetta
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl maitoa
  • 4 munaa
  • 1 dl yrttisilppua (persiljaa, timjamia, ruohosipulia)
  • 1/4 tl suolaa

Valmistusohje

Nypi voi ja kuivat aineet sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taputtele heti leivinpaperin päälle uunipannulle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hienonna sipulit ja varret. Puhdista sienet ja leikkaa tai revi pieniksi paloiksi. Kuumenna sieniä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää voi sekä sipulisilppu. Kuullota hetki ja lisää pannulle kesäkurpitsa raastettuna sekä hienonnetut sipulinvarret. Kuumenna sekoitellen hetki ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Levitä täyte pohjalle. Ripottele päälle puolet juustoraasteesta. Sekoita munat, kerma sekä yrttisilppu ja suola. Kaada seos tasaisesti juustoraasteen päälle. Ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Kypsennä 200 asteessa kypsäksi, noin 30 minuuttia.