Isoäidin pitko
Ennen vanhaan leivottiin pullataikinasta aina pitkoja. Itse tehty pullapitko on kelpo tarjottava vieläkin. Kokeile palmikointia vaikkapa neljällä säikeellä. Ohje löytyy vehnäjauhopussista.
Lettipulla tuo mieleen mummolan, sillä ennen leivottiin taikinasta lähes aina pitkoja. Kokeile palmikointia vaikkapa neljällä säikeellä. Ohje löytyy vehnäjauhopussista. Kuva: Jaana KankaanpääIsoäidin pitko
2–3 kpl
Ainekset
- 50 g voita
- 1 rkl kardemummaa
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 2 munaa
- 2 dl sokeria
- 2 tl suolaa
- noin 16 dl (noin kilo) vehnäjauhoja
- 100–150 g voita
- (rusinoita)
Voiteluun
- munaa
Pinnalle
- raesokeria/hienoa sokeria, mantelilastuja
Valmistusohje
Sulata voi (50 g) ja kiehauta kardemumma voisulassa. Lisää maito. Kokeile, että seos on kädenlämpöistä ja liuota siihen hiiva. Lisää munat, sokeri ja suola sekä osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen lopun voin kanssa. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.
Leivo taikinasta 2–3 pitkoa. Voitele kohonneet pitkot munalla. Ripottele pinnalle raesokeria tai hienoa sokeria sekä mantelilastuja. Paista pitkoja 200 asteessa 20–30 minuuttia.
Jos teet taikinasta pikkupullia, paista niitä 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
