Isoäidin pitko
Ennen vanhaan leivottiin pullataikinasta aina pitkoja. Itse tehty pullapitko on kelpo tarjottava vieläkin. Kokeile palmikointia vaikkapa neljällä säikeellä. Ohje löytyy vehnäjauhopussista.

Lettipulla tuo mieleen mummolan, sillä ennen leivottiin taikinasta lähes aina pitkoja. Kokeile palmikointia vaikkapa neljällä säikeellä. Ohje löytyy vehnäjauhopussista. Kuva: Jaana Kankaanpää
Isoäidin pitko
2–3 kpl
Ainekset
- 50 g voita
- 1 rkl kardemummaa
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 2 munaa
- 2 dl sokeria
- 2 tl suolaa
- noin 16 dl (noin kilo) vehnäjauhoja
- 100–150 g voita
- (rusinoita)
Voiteluun
- munaa
Pinnalle
- raesokeria/hienoa sokeria, mantelilastuja
Valmistusohje
Sulata voi (50 g) ja kiehauta kardemumma voisulassa. Lisää maito. Kokeile, että seos on kädenlämpöistä ja liuota siihen hiiva. Lisää munat, sokeri ja suola sekä osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen lopun voin kanssa. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Leivo taikinasta 2–3 pitkoa. Voitele kohonneet pitkot munalla. Ripottele pinnalle raesokeria tai hienoa sokeria sekä mantelilastuja. Paista pitkoja 200 asteessa 20–30 minuuttia.
Jos teet taikinasta pikkupullia, paista niitä 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Osaston luetuimmat
- Lidliltä raju alekampanja: Viiden euron alekuponki ostoksiin lähes koko joulukuulle
- Kuohkea pannukakku vie lapsuuteen: Näin valmistat mummolan parasta pannaria
- Tässä on vuoden punaviini – ”Enemmän kuin hintansa arvoinen” Bordeaux’n huippuviini sopii hyvin myös jouluruoalle
- Parsakaalisosekeitto
- Paraisten piparkakut
- Tässä ohje ihanaan imellettyyn perunalaatikkoon
- Aarre | Mureat peurakääryleet ja juuresmuusi ovat mainio pari loppusyksyn juhlapöytään