Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Isoäidin pitko

Ennen vanhaan leivottiin pullataikinasta aina pitkoja. Itse tehty pullapitko on kelpo tarjottava vieläkin. Kokeile palmikointia vaikkapa neljällä säikeellä. Ohje löytyy vehnäjauhopussista.
Lettipulla tuo mieleen mummolan, sillä ennen leivottiin taikinasta lähes aina pitkoja. Kokeile palmikointia vaikkapa neljällä säikeellä. Ohje löytyy vehnäjauhopussista.
Lettipulla tuo mieleen mummolan, sillä ennen leivottiin taikinasta lähes aina pitkoja. Kokeile palmikointia vaikkapa neljällä säikeellä. Ohje löytyy vehnäjauhopussista. Kuva: Jaana Kankaanpää

Isoäidin pitko

2–3 kpl

Ainekset

  • 50 g voita
  • 1 rkl kardemummaa
  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • noin 16 dl (noin kilo) vehnäjauhoja
  • 100–150 g voita
  • (rusinoita)

Voiteluun

  • munaa

Pinnalle

  • raesokeria/hienoa sokeria, mantelilastuja

Valmistusohje

Sulata voi (50 g) ja kiehauta kardemumma voisulassa. Lisää maito. Kokeile, että seos on kädenlämpöistä ja liuota siihen hiiva. Lisää munat, sokeri ja suola sekä osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen lopun voin kanssa. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Leivo taikinasta 2–3 pitkoa. Voitele kohonneet pitkot munalla. Ripottele pinnalle raesokeria tai hienoa sokeria sekä mantelilastuja. Paista pitkoja 200 asteessa 20–30 minuuttia.

Jos teet taikinasta pikkupullia, paista niitä 225 asteessa noin 10 minuuttia.