Älä säilytä näitä hedelmiä ja vihanneksia vierekkäin – maku tai ulkonäkö voivat muuttua
Tiesitkö, ettei kurkkua ja tomaattia kannata säilyttää samassa vihanneslokerossa?Jotkin kasvikset tuottavat runsaasti etyleeniä, jolle osa kasviksista on todella herkkiä. Etyleeni nopeuttaa kypsymistä sekä vanhenemista, joten kasvisten säilytyksessä kannattaa olla tarkkana.
Etyleeni on väritön kaasu, joka syntyy kasvien hengityksessä. Etyleeniä tuottavat esimerkiksi tomaatti, omena, nektariini, persikka ja banaani. Erityisesti vihreät kasvikset ovat etyleenille arkoja. Etyleeni esimerkiksi kellastuttaa vihreitä osia, muuttaa makua ja pehmentää osaa kasviksista.
Jos olet siis ihmetellyt, miksi porkkanan maku on karvas tai kurkku ja persilja kellastuvat, syy saattaa piillä niiden vieressä olevassa kasviksessa.
Kotimaiset Kasvikset ry on luetellut, mitä kasviksia ei kannata säilyttää lähekkäin. Keräsimme listalta suomalaiskodeista yleisimmin löytyviä kasviksia.
Nämä kasvikset ovat arkoja etyleenille:
- Appelsiini
- Chili
- Greippi
- Herkkusieni
- Kaalit
- Kesäkurpitsa
- Kiivi
- Kurkku
- Mandariini
- Munakoiso
- Nippuvihannekset
- Palkokasvit
- Palsternakka
- Peruna
- Pinaatti
- Porkkana
- Pinaatti
- Purjo
- Ruohosipuli
- Salaatit
- Selleri
- Tankoparsa
- Vesimeloni
- Yrtit
Älä säilytä arkoja kasviksia näiden vieressä:
- Aprikoosi
- Avokado
- Banaani
- Luumu
- Mango
- Nektariini
- Omena
- Passionhedelmä
- Persikka
- Päärynä
- Tomaatti
- Ylikypsät, vioittuneet ja homeiset tuotteet
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






