Säilytätkö mansikoita oikein? Näin ne pysyvät hyvinä pidempään, eivätkä aiheuta yllätyksiä
Mansikat voivat aiheuttaa ikävän yllätyksen jääkaapissa.
Mansikkarasia kannattaa siirtää muovipussiin tai mansikat kannelliseen rasiaan kylmäsäilytystä varten. Kuva: Sanne KatainenMansikkasesongin käydessä kuumana, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten mansikoita säilyttää. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen jakoi viime kesänä vinkkinsä mansikoiden pitämiseen mahdollisimman tuoreena.
Wirtanen suosittelee säilyttämään mansikat jääkaapissa, jossa ne säilyvät parhaiten. Mansikat kannattaa kuitenkin siirtää suljettuun rasiaan tai ilmatiiviiseen pussiin.
”Mansikka säilyy paremmin, kun se on suojattu, eli se ei pääse kuivumaan”, Wirtanen kertoi.
Suljettua rasiaa tai suojapussia kannattaa käyttää myös siksi, ettei mansikoiden maku siirry muihin jääkaapissa oleviin tuotteisiin.
”Jos laittaa mansikkarasian sellaisenaan jääkaappiin, alkaa maito maistua mansikalta.”
Mansikat säilyvät jääkaapissa hyvinä pari-kolme päivää. Jos mansikat ehtivät pehmetä, eikä niissä ole hometta, voi niistä valmistaa esimerkiksi sokerin kanssa survosta tai pikamansikkahilloa, jonka reseptin löydät täältä.
Vaikka jääkaappi onkin mansikoille paras säilytyspaikka, ei mansikoita kannata jääkaappikylminä tarjota.
”Mansikoissa maku on parhaimmillaan, kun ne ovat lämpimiä. Ne kannattaa ottaa jääkaapista hyvissä ajoin ennen tarjoamista. Kun mansikat ottaa pois jääkaapista, maku ikään kuin tulee takaisin marjan lämmetessä”, Wirtanen vinkkaa.
Mansikoita kotiin tai mökille kuljettaessa viileys on mansikoille myös hyväksi. Ne kannattaakin pitää kylmäkassissa tai kylmätuotteiden vieressä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





