Fazer leipoo vain kotimaisesta rukiista
Fazer Leipomot saavutti vuonna 2011 asettamansa tavoitteen siirtyä käyttämään kokonaan kotimaista ruista ruisleivissä.
Kotimaista ruista saatiin viimeksi tarpeeksi vuonna 1992. Tänä syksynä ainakin Fazer kertoo kotimaisen viljan riittävän kaikkiin leipiin. Kuva: Kari SalonenFazer teki viime syksynä kuusinkertaisen määrän ruissopimuksia viljelijöiden kanssa ja syysruista kylvettiin ennätysalalle. Ilman onnistunutta rukiin viljelykautta kotimaisuus ei kuitenkaan olisi välttämättä toteutunut.
"Rukiin omavaraisuus on ollut viimeiset 50 vuotta heikko. Onneksi nyt näyttää siltä, että tämän vuoden sato riittää takaamaan kotimaisen rukiin. Edellisen kerran Suomi oli omavarainen vuonna 1992", toteaa valikoima- ja tuotekehitysjohtaja Heli Anttila yhtiön tiedotteessa.
Fazer Leipomot, Fazer Mylly ja Boreal Kasvinjalostus Oy perustivat vuonna 2011 Pro Ruis -yhdistyksen. Tuolloin Fazer Leipomot antoi lupauksen siirtyä käyttämään pelkästään kotimaista viljaa.
Anttila, joka on myös Pro Ruis -yhdistyksen puheenjohtaja, painottaa koko ruokaketjun yhteistyötä.
"Olemme yhdessä rakentaneet luovia toimintamalleja, jotka lisäävät tiedonvaihtoa ja innostavat viljelemään ruista. Tärkeässä roolissa on kasvinjalostus etenkin uusien satoisempien ja kestävämpien lajikkeiden jalostus."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
