Maija Silvennoinen, Sikke Sumari ja Teresa Välimäki paljastavat parhaat reseptinsä tuoreessa kirjassa: Mukana sekä helppoja että vaativia ruokalajeja
Kun puhutaan huippukokeista, useimmille tulee mieleen joku mies. Naiset päättivät näyttää, että huipulla on naisiakin, ja kokosivat parhaat ohjeensa ja aatteensa kirjaan Naisten vuoro.
Maija Silvennoinen (vas.), Susanna Vuori, Louise Mérus, Janna Wahlberg-Heikonen, Teresa Välimäki, Prisca Leclerc, Lotten Lindborg ja kuusi muuta naista kertovat ruokaideansa Naisten vuorossa.Kolmetoista eri ikäistä naista avaa Naisten vuoro -kirjassa ruokafilosofiaansa ja antaa parhaat ideansa ja reseptinsä.
Joukossa on tuttuja nimiä, kuten Maija Silvennoinen, Sikke Sumari ja Teresa Välimäki, mutta myös vähemmän tunnettuja ruoka-alalla työskenteleviä naisia.
Jokaista voisi luonnehtia huippukokiksi, jos määritelmänä on, että osaa käsitellä erilaisia raaka-aineita ja loihtia maistuvaa ruokaa.
Louise Méruksen 8-vuotias tytär ihmetteli äidin lähtiessä kokkikirjan julkistustilaisuuteen, että eivätkö kokit ole miehiä. "Mutta naisethan tekevät kaikki ruuat", tyttö lisäsi.
Kokkikisoissa loistavat miehet, mutta suurimman osan ruuasta valmistavat naiset kotona kotona. Teresa Välimäki sanookin missiokseen auttaa ihmisiä syömään kotona hyvin. "En piperrä. Minulla on aina ollut meneillään joku kaaos kotona tai kriisi elämässä, ja silti on pitänyt voida syödä hyvin."
Naisten vuoro -kirjassa jokainen kokki antaa kolme ohjetta. Vaikeustaso vaihtelee: mukana on kivoja, helposti toteutettavia ideoita, kuten Sikke Sumarin leipäsalaatti, tai aikaa, vaivaa ja erikoisia aineksia vaativia ruokalajeja, kuten Oona Bondestamin siikaa, fermentoitua kyssäkaalia ja misoa.
Ilahduttavan moni kirjan kokeista sanoi julkistustilaisuudessa ruokafilosofiakseen, että raaka-aineiden on tultava mieluiten läheltä ja Suomesta.
"Alkuperä on tärkeä", kiteytti Susanna Vuori.
Ulla-Maija Lähteenmäki, Viola Virtamo: Naisten vuoro, Reseptejä mestarikokeilta, Cozy Publishing, 142 s.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
