Pellavavuokaleipä

Paahdettu pellavarouhe antaa leivälle herkullisen pähkinäisen maun. Pellavalla on hyviä terveysvaikutuksia sen sisältämien kuitujen ja omegarasvahappojen ansiosta.
Leivitä leipävuoka paahdetulla pellavarouheella, niin pellavaleivän pinta saa paistuessaan herkullisen pähkinäisen maun.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pellavavuokaleipä

3 leipää

Juuritaikina

  • 1 l kylmää vettä
  • 1 tl tuoretta hiivaa
  • 1 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 5 dl spelttihiutaleita
  • 5 dl hiivaleipäjauhoja

Seuraavana päivänä 
varsinainen taikina

  • 1 rkl suolaa
  • 1 dl siirappia
  • 2 dl porkkanaraastetta
  • 2 dl riihiruisjauhoja
  • noin 10 dl hiivaleipäjauhoja

Vuokaan

  • voita
  • paahdettua, rouhittua pellavaa

Valmistusohje

Murenna hiivanokare kylmään veteen reilun kokoisessa kulhossa ja sekoita, kunnes liukenee. Lisää hiutaleet, pellavansiemenet ja jauhot. Anna juuren käydä peitettynä vajaa vuorokausi lämpimässä paikassa. Sekoita siirappi, suola ja porkkanaraaste huoneenlämpöiseen juuritaikinaan. Vaivaa jauhot vähitellen taikinaan. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa. Anna kohota peitettynä noin pari tuntia. Jos se kohoaa liikaa, niin paina kasaan kesken kohotuksen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Voitele kolme leipävuokaa (kooltaan 1 1/2—2 litraa). Ripottele pohjalle ja reunoille runsaasti paahdettua pellavarouhetta. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat ja jaa kolmeen osaan. Painele taikinapalat pötköiksi muotoiltuna vuokiin. Ripottele pinnalle pellavarouhetta. Peitä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin puolitoista tuntia.

Paista leipiä 175 asteessa noin 50 minuuttia ja kumoa leivät uunipellille. Paista vielä 10–15 minuuttia, jotta myös sivut ja pohja saavat väriä. Kopauta leivän pohjaa. Kypsästä leivästä kuuluu kumea ääni.