Kieltä tomaattikastikkeessa
Hirvenkielestä valmistuu hyvän leikkeleen lisäksi myös mainio tomaattinen uunivuoka. Kielen keittäminen vie aikaa, mutta ei sido ruuanlaittajaa vierelleen. Sipulinen tomaattikastike sopii kielelle hyvin.
Murea ja maukas kieli on arvokas raaka-aine. Sen valmistus on helppoa, vaikka viekin jonkin verran aikaa. Kuva: Sanne KatainenKieltä tomaattikastikkeessa
4 annosta
Ainekset
- 1 hirven- tai vasankieli
- vettä
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl maustepippureita
- 1 rkl valkopippureita
- 3 laakerinlehteä
- 1–2 porkkanaa
- ½ juuriselleri
- 1–2 salottisipulia
- ½ ruukkua persiljaa
Tomaattikastike
- 2 sipulia
- 1–2 valkosipulinkynttä
- ½–1 purjo
- 3 sellerinvartta
- 1 rkl öljyä
- 1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Valmistusohje
Huuhtele kieli ja nosta kattilaan. Lisää vettä, kunnes kieli peittyy. Kiehauta, ja poista pinnalle muodostuva vaahto. Veden lämmetessä pese juurekset ja kuori tarvittaessa. Lohko reiluiksi paloiksi. Sipuleita ei tarvitse kuoria.
Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kattilaan mausteet, kasvikset ja persiljat. Keitä hirvenkieltä hiljaa poreillen noin kolme tuntia, vasankielelle riittää kaksi tuntia. Kieli on kypsä, kun cocktailtikku uppoaa paksuimpaan kohtaan vaivatta.
Kielen kiehuessa valmista kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja hienonna purjo. Pese ja viipaloi sellerinvarret. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia hetki sekoitellen. Lisää tomaattimurska, punaviinietikka ja mausteet.
Nosta kieli vedestä ja anna jäähtyä. Nylje käsittelylämpöisestä kielestä uloin, vaalea kalvo pois. Viipaloi kieli noin sentin viipaleiksi ja nosta uunivuokaan. Kaada päälle kastike ja nosta 200-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
