Pääsiäisleipä eli kulitsa
Kulitsa on ortodoksien perinteeseen kuuluva makea leipä. Sitä tarjotaan kahvipöydässä pashan kera. Melko tiivisrakenteinen kulitsataikina kohotetaan kunnolla ja leivotaan yhdeksi leiväksi. Pinnalle muotoillaan taikinasta kirjaimet XB. Ennen tarjoilua kypsän kulitsan voi halutessaan koristella iloisen keltaiseksi tai punaiseksi värjätyllä sokerivedellä.
Kulitsa on makea leipä, jota tarjotaan kahvipöydässä pashan kanssa. Toki kulitsaviipaleelle voi sivellä myös maustettua rahkaa. Kuva: Jaana KankaanpääPääsiäisleipä eli kulitsa
1 kpl
Ainekset
- 1 1/2 dl maitoa tai pashan heraa
- 1/2 palaa (25 g) hiivaa
- 1/2 rkl kardemummaa
- 1/2 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- noin 7 dl vehnäjauhoja
- 100 g voita
- 1 dl rusinoita tai korintteja
- 1/2 dl mantelirouhetta
- Voiteluun
- muna
- Koristeluun
- kokonaisia, kuorittuja manteleita
Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää mausteet ja muna. Alusta taikinaan jauhot ja pehmeä voi. Lisää lopuksi rusinat ja mantelirouhe. Kohota taikina ja leivo pyöreäksi leiväksi. Jätä taikinapalat, joista voit leipoa pinnalle kirjaimet XB.
Kohota leipä hyvin peitettynä. Voitele ja pistele. Painele pintaan manteleita. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Peitä leivinpaperilla, jos pinta saa liikaa väriä.
Tarjoa pääsiäisleipää kahvipöydässä pashan tai valmiiksi maustetun rahkan kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
