Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tiesitkö, että pekoni paistuu rapeimmaksi mikrouunissa

    Pekoni paistuu rapeimmaksi, kun kypsennät sen mikrossa talouspaperin välissä.
    Näitä pekoneja on paistettu kolme minuuttia mikrossa. Ylimääräinen rasva imeytyy paperiin ja tulos on melko rapea. Pekonit kannattaa kuitenkin heti siirtää lautaselle, ettei paperi tartu lihoihin kiinni.
    Näitä pekoneja on paistettu kolme minuuttia mikrossa. Ylimääräinen rasva imeytyy paperiin ja tulos on melko rapea. Pekonit kannattaa kuitenkin heti siirtää lautaselle, ettei paperi tartu lihoihin kiinni. Kuva: Riitta Mustonen

    Miten paistaa rapean pekonin? Siinäpä monen aamiaiskokin pulma, johon keittiömestari Tero Honkaniemi antaa kokeiluun perustuvan vastauksen: rapein pekoni paistuu mikroaaltouunissa.

    "Asettele neljän talouspaperiarkin päälle pekoniviipaleet ja peitä vielä talouspaperilla. Kypsennä minuutti jokaista viipaletta kohti. Poista paperit ja nauti rapeat pekonit", kokki neuvoo.

    Toinen hyvä konsti paistaa pekonit rapeiksi on asetella pekoniviipaleet kylmälle paistinpannulle ja lorauttaa tilkka vettä päälle. Sitten kuumennus niin, että vesi haihtuu. Puolivälissä voi kääntää pekonit. Nostele kypsät pekonit talouspaperin päälle valumaan ja nauti.

    Jos haluat kypsentää pekonit uunissa, aikaa kuluu eniten. Levitä pekonit pellille leivinpaperin päälle, säädä uuni 150 asteeseen ja odota puoli tuntia, niin pekonit ovat valmiit. Puolivälissä ne on hyvä kääntää, että molemmat puolet saavat väriä.

    Suomalaiset syövät 3,6 miljoonaa kiloa pekonia vuodessa. HKScan on suurin valmistaja. Se tekee pekoninsa Puolan tehtaalla suomalaisesta sianlihasta.

    Markkinointijohtaja Mikko Järvinen HKScanilta arvioi, että kaikkiaan noin 70 prosenttia Suomessa myytävästä pekonista on suomalaista sianlihaa.

    Pekoni kuuluu olennaisena osana englantilaiseen aamiaiseen. Ensimmäinen pekonitehdas toimi Englannissa jo 1770-luvulla. Suomessa LSO aloitti pekoninviennin Englantiin 1930-luvulla.

    Pekonin englanninkielinen nimi bacon tulee ranskan kielestä. Pellervo-seuran nimikilpailussa vuonna 1931 pyydettiin baconille suomenkielistä vastinetta. Kilpailun voitti pekoni.

    Eri maissa pekoni on erilaista. Suomalainen pekoni valmistetaan siankyljestä suolaamalla, savustamalla ja puolikypsäksi kypsentämällä, kun esimerkiksi Italiassa suositaan suolattua, mutta ei savustettua pieneksi pilkottua pekonia. Kiinalaiset marinoivat pekoninsa soijalla ja ruskealla sokerilla.