Näillä kahdella perustuotteella saat ruokavalioosi roimasti lisää terveellistä täysjyvää
Lautasellisessa kaurapuuroa on 34 grammaa täysjyvää ja kolmessa ruisleipäviipaleessa peräti 42 grammaa.Täysjyvä on tutkitusti terveellistä, sillä täysjyvävalmisteet sisältävät paljon kuitua ja kasviproteiineja ja ovat hyviä folaatin ja raudan lähteitä. Riittävä täysjyvän saanti pienentää monen kansantaudin riskiä ja tukee myös painonhallintaa.
Suomalaisille tärkein täysjyvän lähde on ruisleipä, selviää THL:n tammikuussa julkaisemassa Finravinto 2017 -julkaisuun perustuvassa tutkimuksessa.
Suomalaiset miehet saavat keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää päivässä, ja miehillä rukiin osuus saannista on 60 prosenttia ja naisillakin yli puolet.
Ruisleipäviipale sisältää täysjyvää 14 grammaa, kun sekaleipäviipaleessa täysjyvää on alle puolet siitä. Ruispuurolautasellisessa täysjyvää on 28 grammaa.
Kaikki eivät voi syödä ruista, joten ilouutinen heille on, että myös kaurapuuro on varsinainen täysjyväpommi: yksi lautasellinen sisältää 34 grammaa täysjyvää.
Lue myös:
THL: Täysjyvää syövät eniten vanhemmat ikäryhmät ja Pohjois-Savossa asuvat – kulutus saisi lisääntyä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


