
Maailman parhaaksi valittu ravintola lopettaa
Monesti palkittu Noma sulkee ovensa.Kaksi vuosikymmentä ja useita maailman parhaimman ravintolan palkintoja voittanut kööpenhaminalaisravintola Noma sulkee ovensa. Asiasta kertoi New York Times -lehdelle Noman keittiömestari ja omistaja René Redzepi.
Pohjoismaiseen ruokaan keskittyvällä Nomalla on kolme Michelin-tähteä ja se on valittu viisi kertaa maailman 50 parhaimman ravintolan listan parhaaksi.
Ravintola tarjoaa viimeisen kattauksensa nykyisellään 2024 lopussa. Tämän jälkeen Nomasta tulee ruokalaboratorio, joka kehittää uusia ruokalajeja ja tuotteita. Salia käytetään ajoittain pop-up-tyylisten illallisten tarjoamiseen.
Redzepi ilmoitti asiasta Instagram-tilillään.
Ilmoitus on otettu ympäri maailmaa raskaasti. Noma on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista ravintoloista.
Päätöksen taustalla on fine dining -ravintoloihin liittyvät kustannukset, jotka ovat nousseet. Samalla työntekijöiden työpäivät ovat pidentyneet ja korvaukset jääneet alhaisiksi.
Redzepin mukaan ravintolan ylläpitämiseksi vaaditaan raskaita työpäiviä ja lähes 100 työntekijän oikeudenmukainen palkitseminen nykyisessä markkinatilanteessa on todella haastavaa. Samanlaisia signaaleja on tullut myös muualta maailmalta.
”Meidän on mietittävä alaa täysin uudelleen. Tämä on yksinkertaisesti liian vaikeaa, ja meidän on työskenneltävä eri tavalla”, Redzepi sanoi.
Nomassa neljä vuotta työskennellyt suomalaiskokki Kim Mikkola kertoi NYT:lle, miten fine dining siinä, missä muutkin ”eliittiharrastukset”, pitää sisällään väärinkäyttöä.
”Kaikki luksus on otettu jonkun selkänahasta – jonkun on siitä maksettava”, Mikkola kommentoi.
Noma on nostettu aiemmin esille sen toiminnasta harjoittelijoidensa kanssa, joille ei maksettu palkkaa. Viime lokakuussa Noma ilmoitti, että se alkaa maksaa harjoittelijoille korvausta, josta tuli vähintään 50 000 dollarin työvoimakustannukset.
45-vuotias Redzepi kertoo, että kahdenkymmenen vuoden hektinen työ on tuonut hänet murtumispisteeseen.
”Se on kestämätöntä taloudellisesti ja emotionaalisesti työnantajana, ja ihmisenä kuvio ei vain toimi”, Redzepi kuvaili fine dining -ravintolamallia, jonka luomisessa huippukokilla on ollut suuri rooli.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







