Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Näin teet perinteiset äidin lihapullat – taikinaan uppoaa hyvin kuivahtanut leipä ja juustonkannikkakin

Pannulla tai uunissa paistetut lihapullat ovat kotiruokaa parhaimmillaan.
Lihapullia! On monelle se toivevastus kysymykseen: Mitä ruokaan meillä on tänään?
Lihapullia! On monelle se toivevastus kysymykseen: Mitä ruokaan meillä on tänään? Kuva: Jarno Mela

Äidin lihapullat

4—5 annosta, noin 20 kappaletta

  • Ainekset
  • 2 (noin 45 g) vaaleaa leipäviipaletta
  • 2 kananmunaa
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 3 valkosipulinkynttä silputtuna
  • ½ rkl öljyä
  • 50 g juustoraastetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl basilikaa
  • ½ tl timjamia
  • ½ tl mustapippuria
  • 400 g naudanjauhelihaa
  • Paistamiseen
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl öljyä
  • Kastike
  • 1 rkl öljyä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 dl vettä (tölkin huuhteluun)
  • 1 kasvis- tai lihaliemikuutio
  • 1 tl oreganoa
  • (suolaa ja mustapippuria)

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Murenna leivät kulhoon, riko munat joukkoon, sekoita ja anna turvota.

Kuumenna pannulla öljy, lisää sipulisilput ja kuullota pehmeiksi. Anna jäähtyä.

Kumoa leipäseoksen joukkoon pehmenneet sipulit sekä loput ainekset, viimeisenä jauheliha. Sekoita tasaiseksi.

Muotoile taikinasta lihapullia (noin 20 kappaletta) öljyllä kostutetuin käsin leivinpaperin päälle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuumenna pinnoitetulla paistinpannulla (halkaisija noin 25 senttiä) voi ja öljy. Lado lihapullat vierekkäin pannulle. Ravistele välillä ja kääntele vaikka lusikalla, jotta pyörykät saavat kauttaaltaan pintaansa kauniin värin ja kypsyvät.

Valmista kastike. Kuumenna öljy paistokasarissa, lisää sipulisilput ja kuullota ne.

Kaada pannulle tomaattimurska ja tölkin huuhteluvesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää liemikuutio sekä oregano. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Lisää kastikkeeseen paistetut lihapullat ja anna kuumentua miedolla lämmöllä, kunnes lisänä tarjottava perunamuusi tai pasta on valmista. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa vettä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vinkki!

•Juustoksi sopivat hyvin raastetut juustonkannikat ja leiväksi jo hieman kuivahtanut.

•Paista lihapullia pellillä leivinpaperin päällä 225 asteessa noin 15 minuuttia.

•Voit myös kypsentää lihapullat uunissa tomaattikastikkeessa.