Suomalainen syö leipää 40 kiloa vuodessa – siitä huolimatta kuidunsaannissa on vielä paljon tekemistä
Leipätiedotus ry kertoo, että suomalainen syö keskimäärin noin neljä leipäviipaletta päivässä.Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden toimitustilaston ja Tullin tuontitilaston mukaan suomalaiset söivät viime vuonna ruokaleipää keskimäärin reilut 40 kiloa henkilöä kohti.
Kahvileipä ja konditoriatuotteet maistuvat myös, mutta niillä herkutellaan maltillisesti. Kahvileipää suomalainen syö vuodessa vajaa kahdeksan kiloa eli yhden pullan tai muun leipomoherkun joka kolmas päivä.
Leipätiedotuksen tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen kertoo, että leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun. Parhaiten suomalaisille maistuvat kotimaiset leipomotuotteet.
”Laskelmien mukaan suomalainen söi viime vuonna reilu 33 kg kotimaista leipää. Kahvileivästä ja konditoriatuotteista noin 5,3 kg on kotimaista tuotantoa”, Virtanen kertoo.
Leivällä on tärkeä osuus kuidunsaannissa. Monet kotimaiset leivät ovatkin runsaskuituisia eli sisältävät kuitua vähintään kuusi prosenttia. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi kuitua suositellaan syötävän vähintään 25–35 grammaa päivässä.
Harvalla suomalaisella tämä toteutuu. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti jää 20–22 grammaan päivässä.
”Kun leivän valitsee runsaskuituisena vaihtoehtona, saa päivän kuiduista kasattua 7–22 g leivän kuitupitoisuudesta riippuen”, Virtanen vinkkaa.
Runsaskuituisessa leivässä kuitua on vähintään pari kolme grammaa per viipale. Hapankorppu on oikea kuitupommi ja sisältää kuitua jopa 20 grammaa sataa grammaa kohti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






