
Runebergintortut voi leipoa myös kakuksi – mutta miksi siihen tarvitaan omenaporaa?
Rengasvuokaan leivottu kakku on kekseliäs versio tortuista.Jos et omista runebergintorttumuotteja, niin ei hätää, tee runeberginkakku. Runebergintorttuohjeella tehty taikina paistetaan rengasvuoassa ja kostutetaan kypsä kakku heti uunista ottamisen jälkeen vesi-mantelilikööriseoksella. Sen jälkeen kakku saa vetäytyä vuoassaan peitettynä vaikka yön yli.
Seuraavana päivänä kakun voi kumota. Sitten otetaan esiin omenapora ja painetaan sillä reiät reilun viipaleen välein, mutta ei paineta pohjaan asti. Syntyneet kolot täytetään vadelmahillolla.
Lopuksi kakku kuorrutetaan tomusokeri-sitruunamehuseoksella ja viimeistellään hilloreiät vadelmahillolla. Ja kas, hieno herkku on valmis.
Runeberginkakku
10–12 palaa
Ainekset
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl keksi- tai piparimuruja
1 dl perunajauhoja
1 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1½ dl kermaa
Kostutus
1¼ dl vettä
3 rkl mantelilikööriä (esimerkiksi Disaronno)
Koristelu
1½ dl tomusokeria
noin 1 rkl sitruunamehua
noin 2 dl vadelmahilloa
Valmistusohje
Voitele ja korppujauhota joko rengaskakkuvuoka tai pitkänomainen vuoka (vetoisuus noin 1½ l).
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita kerma mukaan viimeisenä.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia.
Kostuta kumottu kakku heti veden ja manteliliköörin seoksella. Anna vetäytyä vuoassaan peitettynä vaikka yön ajan.
Paina kumottuun kakkuun omenaporalla reiät reilun viipaleen välein, mutta älä paina pohjaan asti. Täytä syntyneet kolot vadelmahillolla.
Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrutusseos. Lusikoi se pieneen muovipussiin, leikkaa yhteen kulmaan pieni reikä ja pursota koristekuvioita kakun pinnalle. Viimeistele ”hilloreiät” vielä vadelmahillolla.
Vinkki! Alkosta saa mantelilikööriä myös puolen desin ”maustepulloina”.
Lisää ohjeita:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


