Kastike kruunaa monen ruuan maun – sushiateria ilman soijaa jää gastronomisesti puolitiehen
MT:n aluetoimittaja Jukka Koivula on mieltynyt monenlaisiin kastikkeisiin, jotka usein antavat ruokaan viimeisen säväyksensä.Varsin moni maukas ruoka saa viimeisen silauksensa vasta sen jälkeen, kun kokonaisuus kuorrutetaan siihen parhaiten sopivalla kastikkeella.
Otetaanpa esimerkiksi perisuomalainen kotiruoka, jossa annos koostuu keitetyistä perunoista ja jauhelihakastikkeesta. Kyseessä on helppo perusruoka, jonka kyytiläisinä maistuvat vaikka uunissa haudutetut kasvikset.
Kun asiaa miettii pidemmälle, niin lopulta melko harva ruoka pääsee oikeuksiinsa kuivana, ilman, että kastike lisukkeena täydentää sen aromien ominaisuuksia ja vahvistaa makua.
Joskus paras kastike syntyykin luonnollisesti varsinaisen ruuanlaittoprosessin sivutuotteena.
Näin on joulukinkun tapauksessa. Maukas kinkkukastike voidaan nimittäin luoda pienellä vaivalla suurustamalla se joulukinkun paistoliemestä. Kun liemeä laimennetaan vedellä ja siihen sekoitetaan vehnäjauhoa, saa joulupöydän ykkösherkku kruununsa. Seokseen voi lisätä vielä tujauksen sinappia tai jopa konjakkia.
Kastikkeiden lumous ei haihdu etnisemmissä ruuissakaan.
Sushiateria ilman soijaa jää gastronimisesti puolitiehen. Monien aasialaisten ruokien kohdalla juuri väkevät kastikkeet lisäävät makuun häivähdyksen tulista Kaukoitää.
Käytännössä kaikki dipattavat sormiruuat perustuvat dippikastikkeiden käyttöön.
Rapeat kasvis-jalapenonugetit sopivat upotettaviksi pehmeän kermaiseen dippikastikkeeseen. Dipattavista vihanneksista voi loihtia loputtomasti erilaisia ateriakokonaisuuksia.
Viikonloppuisin voi toisinaan poimia kauppakassiin sipsipussin. Tämäkin elämys jää vaillinaiseksi, jolleivät lisukkeiksi tarvittavat kermaviilit ja dippikastikkeet pääse mukaan.
Kirjoittaja on MT:n aluetoimittaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
