Ruotsalaistutkimus: Suodatinkahvi vähentää 2-tyypin diabetesta, pannukahvi ei
Jatkotutkimusta tarvitaan siitä, liittyykö diabetesriskin putoaminen nimenomaan siihen, kiehuuko kahvi vai ei.
2-3 kuppia suodatinkahvia vähentää 2-tyypin diabetesta, osoittaa ruotsalaistutkimus. Kuva: Juho LeskinenKahvin on aiemmissakin tutkimuksissa todettu alentavan 2-tyypin diabeteksen riskiä. Ruotsalaistutkijat vertasivat kuitenkin kahvin erilaisia valmistustapoja.
Sopiva päivittäinen annos oli 2–3 kuppia, joka oli valmistettu jauhatetusta kahvista suodattamalla. Se laskee diabetes-riskiä. Riski laski 60 prosenttia jos kahvia joi useamman kupin, kuin jos sitä joi enintään kupillisen päivässä.
Sen sijaan keittämällä valmistetulla kahvilla ei ollut samaa vaikutusta.
Kahviin on liitetty myös sydän- ja verisuonitautien riski, mutta tutkijaryhmään kuuluva Rikard Landberg toteaa, että suodatinkahvilla ei sitä ole. Jos kahvi valmistetaan keittämällä, syntyy haitallisia diterpeeni-molekyylejä. Suodattaessa ne jäävät suodattimeen, pannukahvissa diterpeenejä sen sijaan on.
Tutkijoiden mukaan tarvitaan lisätutkimuksia selvittämään, johtuuko korkeampi diabetesriski veden keittämisestä tai siitä, että vertailuaineistossa pannukahvin juojia oli vähän.
Tutkijoilla riittää myös sarkaa selvittää, vaikuttavatko muut kahvinvalmistustavat kuten espressokeitin tai pressopannu tai pikakahvi myös diabetesriskiin.
Taustana tutkimuksessa oli laaja Västerbottenin läänissä asuvien terveystiedosto. Tiedot perustuvat verinäytteistä analysoituun tietoon ravitsemuksesta eivätkä vain ihmisten omiin kirjauksiin.
Tutkimuksen teki ryhmä, jossa oli tutkijoita Ruotsin maatalousyliopistosta Uumajasta ja Chalmers korkeakoulusta Göterborgista.
Tutkimus on julkaistu Journal of Internal Medicine -julkaisussa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
