Hintojen nousu näkyy joulupöydissä: Lähes joka toisessa kodissa karsitaan ruuasta, selviää kyselystä
Kolme neljästä suomalaisesta pitää jouluruokien itsetekemistä olennaisena osana joulun tunnelmaa.Lähes puolet suomalaiskodeista karsii tänä vuonna joulupöydän antimista, selviää Fredmanin marraskuussa tekemästä kyselytutkimuksesta.
Lisäksi kolmannes suomalaisista sanoo kallistuneen sähkön vaikuttavan siihen, miten jouluruuat valmistetaan.
Hintojen noususta huolimatta suomalaiset pitävät tiukasti kiinni perinteistä. Kolme neljästä vastaajasta pitää jouluruokien itsetekemistä olennaisena osana joulun tunnelmaa. Vain 15 prosenttia kertoo olevansa jouluruokiin kyllästynyt.
"Ruoka tekee joulun ikään ja sukupuoleen katsomatta. Suomalaiset rakastavat joulun ruokaperinteitä. Ainoastaan 15 prosenttia on ottanut joulupöytään vaikutteita muista maista”, sanoo Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.
"Kinkun paistaminen paistopussissa takaa mehevän lopputuloksen.” Ville Parkkinen
Neljännes kyselyyn vastanneista aikoo lisätä valmisruokien osuutta joulupöydässä. Rosollin ja piparkakku- sekä torttutaikinan valtaosa ostaa aina valmiina. Vain vajaa kolmannes tekee ne itse.
Yli puolet suomalaisista kertoo myös tuunaavansa ostamiaan valmisruokia. Se näkyy Fredmanin mukaan foliovuokien kysynnässä.
”Vuokia tehdään liki yötä päivää, jotta pystytään vastaamaan kysyntään. Porkkana- ja lanttulaatikkoon voi lisätä kermaa, kanelia ja muskottipähkinää ja pinnan voi kuorruttaa korppujauholla. Ja vaikka sen rosollin ostaisikin valmiina, lisäämällä valkosipulia, kuutioitua omenaa ja muutaman tuoreen rosmariininoksan, fiilis on heti aivan omanlainen”, Parkkinen ohjeistaa.
Kinkun suomalaiset haluavat sen sijaan paistaa lähes poikkeuksetta itse. Yli 65 prosentille vastaajista joulu ei tule ilman itsepaistettua kinkkua.
"Kinkun paistaminen paistopussissa takaa mehevän lopputuloksen. Pussin avulla paistoliemi on helppo ottaa kastiketta varten talteen, ja uunikin pysyy puhtaana. Kun valitsee pussiksi biohajoavan paperisen paistopussin, kierrätys hoituu muun biojätteen joukossa”, Parkkinen vinkkaa.
Viidennes suomalaisista tunnustaa tekevänsä jouluruokia liikaa. Yli puolet kertoo kuitenkin keksivänsä jouluruuille jatkokäyttöä.
Kinkku olisi hyvä syödä viimeistään uuteen vuoteen mennessä. Sitä voi käyttää uudelleen esimerkiksi hernekeitossa, pizzoissa ja kiusauksissa.
"Jos kinkun pakastaa, se olisi hyvä ottaa käyttöön kolmen kuukauden sisällä. Kinkku kannattaa pakastaa siivuina”, Parkkinen sanoo.
”Laatikoiden jämät voi käyttää leivonnassa tai kasvispihvien raaka-aineena. Rieskat valmistuvat lisäämällä 400 gramman laatikkoon 3 desiä ohrajauhoja, suolaa, leivinjauhetta ja kananmunan. 250-asteisessa uunissa aikaa kuluu 15 minuuttia.”
Fredman Group Oy:n marraskuussa teettämään kyselytutkimukseen vastasi 1 000 henkilöä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







