
Tänään juhlistetaan jo vuosituhansia viljeltyä suomalaisten herkkua
Suomen rakastetuinta koisokasvia on käytetty ravintona jo ainakin 2 000 vuotta.Tiesitkö, että perunalle on oma juhlapäivä? YK:n julistamaa kansainvälistä perunapäivää vietetään nyt jo peräti toista kertaa. Perunapäivä on mitä parhain hetki nostaa esiin tämän monikäyttöisen ja ravinteikkaan ruokakasvin merkitys, vinkkaa Ruokavirasto.
Tänä vuonna varhaisperunan satokausi on alkanut Suomessa tavanomaista aiemmin. Syynä tähän on ollut istutusten aloitus ennätysaikaisin.
Mikä lajike sopii mihinkin perunaherkkuun?
Kiinteiden perunalajikkeiden tunnusväri on vihreä. Ne sopivat esimerkiksi kokonaisina keitettäväksi, salaatteihin ja laatikkoruokiin soveltuvat perunat tunnistat kaupasta vihreästä tunnusväristä. Sopivia lajikkeita ovat esimerkiksi Nicola Adora ja Siikli.
Jauhoiset eli soseutuvaksi soveltuvat perunat tunnistat punaisesta tunnusväristä. Jauhoisia lajikkeita ovat muun muassa Sabina, Puikula ja Pito ja Rosamunda.
Yleisperunalajikkeet tunnistat keltaisesta tunnuväristä. Yleisperunoita ovat ovat esimerkiksi Asterix, Matilda ja van Gogh.
Lähde: Marttaliitto
Monelle suomalaisen juuri peruna on ruokakulttuurin peruspilari. Muusi, lohkot tai keitettyinä kokonaisina ‒ useimmat rakastetuimmat perinneruuat sisältävät muodossa tai toisessa perunaa.
Myös perunan hiilijalanjälki on muihin vaihtoehtoihin verrattuna pieni. Verrattuna riisinviljelyyn, kuuluu perunan viljelyssä vähemmän vettä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









