
Tiesitkö, että puolikas paprika täyttää päivän C-vitamiinitarpeen? Ota nämä kaksi helppoa reseptiä talteen
Paprika on terveellistä ja erityisen maistuvaa. Katso vinkit paprikan hyödyntämiseen.Valtakunnallista Paprikaviikkoa vietetään 15.–21. heinäkuuta. Nyt kannattaakin ehdottomasti hyödyntää maistuva ja terveellinen vihannes.
100 grammaa keltaista paprikaa sisältää C-vitamiinia noin 205 milligrammaa, ja punainen paprika noin 185 milligrammaa. Aikuisen päivittäinen saantisuositus C-vitamiinille on 75 milligrammaa, joten puolikas paprika täyttää sen helposti.
Kauppapuutarhaliitto muistuttaa, että koska kotimainen paprika tuotetaan lähellä, se kulkee vain lyhyen matkan viljelijältä kauppaan, jolloin ravinteet pysyvät tuoreessa vihanneksessa hyvin tallella.
Kauppapuutarhaliitto jakoi kaksi herkullista paprikareseptiä juhlaviikon kunniaksi. Katso alta, miten valmistat paprikatacoja sekä paprikacrostineja.
Paprikatacot
8 kpl
- Ainekset
- 4 isoa suippopaprikaa
- 1 pkt (300 g) kylmäsavustettua tofua
- Lehtisalaattia
- Majoneesia
- 8 pientä tortillalettua
- ½ ruukku korianteria
- Suolaa ja pippuria
- Öljyä
- Salsa
- 2 tomaattia
- 1 punainen chili
- ½ ruukku korianteria
- Suolaa ja pippuria
Valmistusohje
Valmista salsa. Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Poista chilin siemenet ja kanta ja hienonna se. Hienonna myös korianteri. Sekoita kaikki salsan raaka-aineet, mausta suolalla ja pippurilla ja anna maustua sen aikaa kun valmistat tacot.
Kuivaa tofu pakkauksen ohjeen mukaan puhtaan keittiöpyyhkeen sisällä, kevyen painon alla.
Leikkaa paprikat pituussuunnassa halki, öljyä kevyesti ja mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa paprikoita, kunnes niiden kuori on tummunut kunnolla. Laita paprikat kulhoon, peitä tiiviisti kelmulla ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kun paprikat ovat jäähtyneet, poista niiden siemen, kannat ja kuori. Leikkaa reilun suupalan kokoisiksi suikaleiksi.
Leikkaa kuivattu tofu reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista grillissä. Lämmitä myös tortillaletut grillissä. Leikkaa lopuksi tofut suupalan kokoisiksi kuutioiksi.
Kokoa tacot laittamalla ensin niiden sisälle hieman majoneesia, lehtisalaattia ja tofukuutioita. Viimeistele grillatulla paprikalla, tomaattisalsalla ja korianterilla.
Paprikacrostinit ovat täydellinen suolapala kesään. Kuva: Mikko Uosukainen / Kauppapuutarhaliitto ryRapsakat paprikacrostinit
16–20 kpl
- Ainekset
- 3 kpl kotimaisia paprikoita (punaisia, keltaisia tai isoja suippopaprikoita)
- 1 patonki tai maalaisleipä
- 250 g ricottajuustoa
- 1 ruukku kotimaista basilikaa
- 2 kpl kotimaisia valkosipulinkynsiä
- 7 kpl kotimaisia kirsikkatomaatteja tai muita pieniä tomaatteja
- 1 pieni kotimainen punainen chili
- Suolaa ja pippuria
- Kylmäpuristettua rypsiöljyä
Valmistusohje
Poista paprikoista kannat sekä siemenet ja leikkaa isoiksi lohkoiksi. Laita paprikat leivinpaperilla peitetylle uunipellille kuori ylöspäin, ja sivele niiden pintaan hieman öljyä. Paahda paprikoita 200-asteisessa uunissa, grillivastuksen alla, 20–30 minuuttia, kunnes paprikoiden kuori on osittain tummunut. Siirrä paahdetut paprikat kulhoon, ja peitä tiiviisti kelmulla, jotta paprikan kuori höyrystyy ja irtoaa helpommin. Kuori jäähtyneet paprikat ja leikkaa ne pienempiin osiin.
Viipaloi patonki tai maalaisleipä, ja asettele viipaleet samalle pellille jossa paahdoit paprikat ja pirskottele päälle hieman öljyä. Paahda leipiä grillivastuksen alla, kunnes ne saavat hieman väriä, noin 3–6 minuuttia.
Sekoita ricottajuuston sekaan hienonnetut valkosipulinkynnet ja suuri osa hienonnetusta basilikasta (säästä osa lehdistä crostinien koristeluun) sekä suolaa ja pippuria. Viipaloi myös kirsikkatomaatit ja chili koristelua varten.
Pyyhkäise ricottajuustoa paahdettujen leipien päälle. Asettele päälle paprikaa, kirsikkatomaattia ja chiliä. Pirskottele päälle hieman suolaa ja öljyä. Koristele basilikanlehdillä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






