Kevyt ja nopea kesäherkku syntyy ahvenfileistä ‒ lisukkeeksi sopii maukas kikhernesalaatti
Ahvenfileet ovat todellista pikaruokaa. Kun valmistat ruokaisan lisukesalaatin etukäteen, nopea lounas syntyy kesämökillä heti, kun vatsat alkavat kurnia.
Ahvenfileet kypsyvät noin kahdessa minuutissa, joten tee kaikki muu valmiiksi ennen fileiden paistamista. Kikhernesalaatti tuo mukavaa vaihtelua perunasalaatille. Kuva: Aino SaarikiviPaistetut ahvenfileet
(4 annosta)
Ainekset
- 8 kpl (noin 600 g) ahvenfileitä
- 1 tl suolaa
- 0,5 tl mustapippuria
Paistamiseen:
- 2–3 rkl voita
- (rypsiöljyä)
Valmistusohje
Perkaa ja fileoi ahvenet. Taputtele fileet kuivaksi talouspaperilla ja kuumenna paistinpannu.
Anna rasvan lämmetä pannulla kuumaksi ennen kuin laitat fileet paistumaan. Paista ahvenfileet voissa tai voin ja öljyn seoksessa. Voi antaa kalalle kauniin värin ja herkullisen maun.
Ahvenfilee kypsyy pannulla parissa minuutissa, noin minuutti per puoli. Älä paista liian pitkään, jotta fileet eivät kuivahda eikä niiden maku kärsi.
Nostele paistaessa lusikalla voita myös ahvenfileiden päälle. Näin saat niistä meheviä. Käännä kukin filee vain kerran, jotta sen kaunis muoto säilyy ehjänä.
Mausta ahvenfileet lopuksi suolalla ja mustapippurilla ja tarjoile lämpiminä salaatin kanssa.
Ahven (Perca fluviatilis)
1. Helposti pyydettävä ja herkullinen ahven on useimpien suomalaisten ensimmäinen onkisaalis.
2. Vapaa-ajankalastajien ahvensaalis on 2000-luvulla ollut 6–13 miljoonaa kiloa vuosittain.
3. Lajina ahven on elinvoimainen. Ahvenkannat ovat pitkään olleet runsaat Saaristomerellä, Selkämerellä ja Suomenlahdella.
4. Merellä ja isoilla järvillä ahvenparvien liikkeet ovat tavallisesti muutaman kilometrin pituisia.
5. Ahven kärsii vesistön pitkälle edenneestä rehevöitymisestä.
Lähde: Luonnovarakeskus
Kikhernesalaatti
(4 annosta)
Ainekset
- 1,5 dl kreikkalaista jogurttia
- 3 rkl majoneesia
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 tl dijon-sinappia
- 1 tl suolaa
- 0,5 tl mustapippuria
- 3 purkillista käyttövalmiita kikherneitä suolaliemessä
- 2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
- 2 rkl tuoreita siankärsämön lehtiä tai persiljaa silputtuna
- 2–3 varsisellerin vartta
- 1 dl hienonnettua kevätsipulia
Valmistusohje
Sekoita jogurtti, majoneesi, sitruunamehu, sinappi, suola ja mustapippuri ja anna kastikkeen maustua hetki viileässä.
Valuta kikherneistä liemi ja huuhtele herneet kylmällä vedellä.
Pilko yrtit, varsiselleri ja kevätsipuli ja sekoita ne kikherneiden kanssa.
Kaada kastike salaattiin, sekoita ja anna maustua jonkin aikaa viileässä. Koristele siankärsämönlehdillä ja tarjoa ahvenfileiden kanssa.
Vinkki! Kikhernesalaatti sopii hyvin myös muiden vaaleiden kalojen seuraksi ja maistuu myös rasvaisemman lohen kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

