Siemenvuokaleivän salaisuus on juuritaikinassa – näin valmistat juuren helposti kotona
Siemenvuokaleipä saa lisämakua vuorokauden käyneestä juuritaikinasta.
Lasi maitoa ja siemenvuokaleipä juustoviipaleiden kera maistuu välipalana syystöiden lomassa. Kuva: Carolina HusuTaikinaan kehittyy runsaasti makua, kun siihen tehdään juuritaikina. Yön yli tekeytyvä juuri tehdään veteen. Hiivaa murustellaan joukkoon pieni nokare.
Taikinaan ja leivän pinnalle lisättävät siemenet antavat mukavan purutuntuman leipäviipaleeseen. Jotta muhkea leipä paistuu tasaisesti joka puolelta, niin se kannattaa ottaa vuoasta pois ja viimeistellä paistopinta pellillä.
Siemenvuokaleipä
2 leipää
- Ainekset
- Juuritaikina
- 3 dl kylmää vettä
- 1 tl tuoretta hiivaa
- ½ tl suolaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- Varsinainen taikina
- 3 dl kädenlämpöistä vettä
- ½ palaa tuorehiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 dl rouhittuja pellavansiemeniä
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- 2 dl grahamjauhoja
- noin 7 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
- 50 g voita
- Vuokaan
- voita
- auringonkukansiemeniä
Valmistusohje
Murenna hiivanokare kylmään veteen ja sekoita, kunnes liukenee. Lisää suola ja jauhot. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin. Anna sen käydä noin vuorokauden verran.
Ota juuritaikina leipomispäivänä noin tunniksi huoneenlämpöön. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita seos ja suola huoneenlämpöiseen juuritaikinaan. Vaivaa siemenet ja jauhot vähitellen taikinaan. Lisää lopuksi pehmeä voi ja jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa. Anna taikinan kohota peitettynä noin pari tuntia. Jos se kohoaa liikaa, niin paina kasaan kesken kohotuksen.
Voitele kaksi leipävuokaa (1½–2 litraa). Ripottele pohjalle ja reunoille siemeniä. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat ja jaa se kahteen osaan. Painele taikinapalat pötköinä vuokiin. Painele pinnalle siemeniä. Peitä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 ½ tuntia.
Paista leipiä 200 asteessa noin 30 minuuttia ja kumoa leivät uunipellille. Paista vielä 10–15 minuuttia, jotta myös sivut ja pohja saavat väriä. Kopauta leivän pohjaa. Kypsästä leivästä kuuluu kumea ääni.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
