Unelmoitko huippukokin urasta tai kiehtooko kasvisruoka? Ruoka-alalla voi nyt kouluttautua oman kiinnostuksen mukaan
Ravintola- ja cateringalalla on syntynyt uudenlaisia koulutuslinjoja ja erikoistumisvaihtoehtoja, joista oman tutkintonsa voi rakentaa kiinnostuksen mukaan ja monesti opiskella myös verkossa.
Ruoka-alan koulutukseen hakeutuvalla on hyötyä hyvästä kunnosta, sillä työ on melko fyysistä. Kuva: Jaana KankaanpääElintarvikealan perustutkinnon ja ravintola- ja cateringalan perustutkintojen rinnalla ammattioppilaitokset tarjoavat erilaisia tutkinnonosia. Monia niistä voi opiskella myös verkkokursseina.
"Olemme tehneet työelämää palvelevia kokonaisuuksia, kuten ravintolan huippukokki -koulutuksen, jossa opiskelija suorittaa yhden tutkinnonosan ruokapalvelujen ammattitutkinnosta, ja lounaskokkikoulutuksen, jossa suoritetaan kaksi tutkinnonosaa: ravitsemispalveluissa toimiminen ja lounasruokien valmistus", kertoo koulutuspäällikkö Kimmo Pousi Savon ammattiopisto Sakkystä Kuopiosta.
Pousi mainitsee uusina painotuksina myös vastuullinen gastronomia -verkkokurssin, jonka laajuus on viisi osaamispistettä ja joka soveltuu kaikille ravitsemisalalla työskenteleville.
Kurssin keskeisenä sisältönä on oppia tunnistamaan ruokaketjun eri osien ympäristövaikutukset, tunnistaa oman työn ympäristövaikutukset ja toimia ympäristövaikutuksia vähentäen, Pousi kertoo kurssin sisällöstä.
Kurssilla opetetaan tunnistamaan ympäristövastuullisia raaka-aineita ja neuvotaan, miten pystyy suunnittelemaan, valmistamaan tai tarjoilemaan vastuullista ruokaa tai juomatuotteita. Tavoitteena on myös oppia hyödyntämään ympäristövastuullisuutta viestinnässä.
Sakkyn ikääntyneen ravitsemushoito -verkkokurssin voi sisällyttää erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkintoon. Kurssilla on 16 eri osiota ja opiskelijalla 12 viikkoa aikaa suorittaa 50 osaamispisteen kurssi.
Sekä vastuullinen gastronomia että ikääntyneen ravitsemushoito -kurssit ovat verkkokursseja, joten ne voi suorittaa koko Suomen alueella itselle parhaiten soveltuvaan kellonaikaan.
Sakkyssa on tarjolla myös kasvisruokakoulutuksia, joissa opetetaan, miten uusista kasvikunnan tuotteista ja kasviproteiineista valmistetaan maukasta ja näyttävää kasvisruokaa. Näitä koulutuksia Sakky on tarjonnut erilaisille yrityksille ja yhteisöille.
Elintarvikealan perustutkinnon voi suorittaa parissa, kolmessa vuodessa ja tutkinnon osa-koulutukset vievät viidestä kuukaudesta vuoteen. Asiakastarpeiden mukaan räätälöidyt lyhytkoulutukset kestävät kuukaudesta viiteen kuukauteen.
Syksyllä alkaviin perustutkintoihin haetaan nyt kevään yhteishaussa, mutta muihin avoinna oleviin koulutuksiin on jatkuva haku.
Pousin mukaan elintarvikealan koulutukset sopivat kaikille alasta kiinnostuneille.
"Työ on aika fyysistä, joten hyvästä kunnosta on hyötyä työssä. Riittävä suomen kielen taito ja hyvä terveys ovat myös tärkeitä."
Perustutkintoihin vaaditaan peruskoulu ja ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin yleisesti perustutkinto tai pitkä työkokemus koulutusta vastaavista tehtävistä.
"Peruskoulusta tulee alalle joka syksy hyvin motivoituneita opiskelijoita. Opiskelijamäärä on luonnollisesti vähentynyt nuorten ja lasten ikäluokkien pienentyessä, ja lisäksi meille tulee paljon opiskelijoita jatkuvan haun kautta. Korona-aika ei ole tämän hetkisen tiedon pohjalta vähentänyt hakijoiden määrää", Pousi toteaa.
Lue myös:
Kokkien opettaja: Opetuksessa korostetaan liian vähän ruuan alkuperää
Suomen ensimmäinen ruokalukio kypsyy Loimaalla – "tämä on juuri meidän alueemme juttu"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

