
Tämä helppo resepti sopii juhlien suolaiseksi naposteltavaksi ja onnistuu jokaiselta
Taikinamyllyn reseptit sopivat hyvin kokemattomallekin leipurille.Anna Jaatisen ja Laura Nikolan keittokirja tarjoaa sekä perinteisiä leivosreseptejä että uudenlaisia herkkuja. Kirjasta löytyy niin kaneliässiä, omenapiirakkaa ja pullataikinaa kuin brookieita, limepiirasta ja puffineita eli pizzamuffineitakin.
Plussaa kirja saa siitä, että suolaisia reseptejä on paljon. Juhlaleivonnaiset voi käytännössä valita kokonaan yksien kansien välistä, sillä valikoima on laaja.
Ohjeet ovat selkeitä ja yksinkertaisia. Suurin osa resepteistä sopii myös kaltaisilleni ihmisille, jotka leipovat vain harvoin. Reseptejä on myös helppo muokata omaan makuun sopiviksi. Esimerkiksi alla olevista pestokierteistä tein myös jalapenoilla ja cheddarilla täytetyn version.
Resepteissä on kuitenkin joitain hämääviä ominaisuuksia, joihin törmäsin leipoessani.
Testasin suolaisia kierteitä ja Annan brownieita, joista jälkimmäisessä tummaa suklaata tarvittiin ohjeen mukaan ensin 200 grammaa ja myöhemmin 50 grammaa. Onnistuin jotenkin ohittamaan ensimmäisen maininnan, ja ostin suklaata vain 50 grammaa.
Moka menee tietenkin oman huolimattomuuteni piikkiin, mutta mielestäni toimivampaa olisi ilmoittaa suklaan määrä ainesosalistassa kerralla ja reseptissä kertoa, miten paljon milloinkin käytetään.
Kirjasta myös löytyy 14 pullaohjetta, joista kaksi on taikinareseptejä. Suurimpaan osaan resepteistä käytetään puolikkaan ohjeen verran pullataikinaa. Ihmettelin leipoessani, että eikö olisi ollut helpompaa tehdä pullataikinaohjeesta jo valmiiksi puolet pienempi.
Lopputulos on kuitenkin hyvä, kunhan muistaa puolittaa raaka-ainemäärät joka vaiheessa. Minulta se meinasi unohtua monesti. Ehkä huolimattomuus onkin syy siihen, miksi en juuri koskaan leivo.
Pestokierteet
Suolainen pullataikina
- 12 kpl
- 2,5 dl maitoa, vettä tai kaurajuomaa
- 25 g tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- Noin 7 dl vehnäjauhoja
- 75 g voita, margariinia tai vegaanista voita (huoneenlämpöistä)
- Voiteluun kananmuna tai kaurajuomaa
Levite
- 200 g pestolevitettä
- 150 g mozzarellaraastetta
- 90 g (noin puoli purkkia) pestoa
Valmistusohjeet
Lämmitä neste 38-asteiseksi (tuorehiiva) tai 42-asteiseksi (kuivahiiva).
Sekoita kulhossa nesteeseen hiiva, sokeri ja suola. Lisää jauhot vatkaten kevyesti. Lisää loppuvaiheessa nokareina myös pehmeä rasva. Vatkaa suurella teholla yleiskoneessa tai vaivaa käsin 10–15 minuuttia.
Valmis taikina on pehmeää, kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Älä lisää enää jauhoja.
Anna taikinan levätä korkeintaan 10 minuuttia.
Kauli taikina noin 30 x 60 cm suorakaiteeksi. Levitä päälle levite, pesto ja juustoraaste. Kääri rullaksi ja jätä saumakohta alle.
Leikkaa rulla 12 palaan, nosta pellille ja kohota pullia liinan alla 30 minuuttia. Voitele kananmunalla tai kaurajuomalla.
Paista 200 asteessa 20–25 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







