Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juhlavat kesäleivonnaiset naistenviikoksi: Ihastuta näillä resepteillä

    Naistenviikolla on monta juhlittavaa ja aihetta kattaa pöytä koreaksi.
    Naistenviikon kunniaksi pöytään katetaan makeita herkkuja.
    Naistenviikon kunniaksi pöytään katetaan makeita herkkuja. Kuva: Carolina Husu

    Kahvipöytään valmistetaan kesäisiä marjaleivonnaisia. Marjoissa on nyt valinnanvaraa, sillä monien satokausi on parhaimmillaan.

    Keksipohjalle hyydytetyt kakut ovat mainioita helleajan leivonnaisia. Ne onnistuvat ilman uunia mökkiolosuhteissakin. Liivatteella hyydytetyn kakun voi myös pakastaa hiukan jähmettyneenä. Hellepäivänä puolijäinen kakku maistuu jäätelöltä.

    Keksipohjan tilalle voi laittaa ohuen sokerikakkutaikinasta paistetun pohjan. Pohjaksi tulevia keksejä voi vaihdella mielensä mukaan. Mikäli pohjaan käyttää makeita suklaakeksejä, niin täytteen sokerimäärää kannattaa vähentää.

    Liivate hyydyttää

    Hajuton ja mauton liivate eli gelatiini on valkuaisainetta, jota saadaan eläinten luista ja nahasta. Tavallisesti se valmistetaan sian nahasta.

    Liivate ei hyydytä mango-, kiivi- tai ananastäytettä, koska hedelmien entsyymit pilkkovat liivatteen valkuaista.

    Varaa yksi liivatelehti nestedesilitraa kohti. Pehmitä liivatelehdet liottamalla runsaassa kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.

    Kuumenna noin puoli desiä nestettä lasiastiassa mikrossa tai kattilassa liedellä. Lisää kuiviksi puristetut liivatelehdet hyvin sekoittaen, ei tarvitse kuumentaa enää.

    Sekoita liivateseos hiukan jäähtyneenä täytteeseen. Liian kylmä liivateseos jää helposti paakkuiseksi.

    Anna hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään.

    Liivatteella hyydytetyn kakun voi pakastaa ja sulattaa jääkaapissa.

    Kääretorttu on yksi suomalaisen kahvipöydän suosikeista. Naistenviikon kahvikutsuille tortun sisään kääritään jäätelöä sekä marjasurvosta tai hilloa. Kääretortun lisukkeeksi varataan mansikoita tai muita tuoreita marjoja.

    Pullataikina leivotaan pieniksi toscapulliksi. Mantelilastuista ja voista kiehautetun täytteen tilalle voi tehdä kaurahiutaleista ja voista kauraisen toscatäytteen. Värikkäät, paperiset leivosvuoat piristävät omalta osaltaan kesäistä kahvipöytää.

    Kampanisu on peräpohjalainen perinneleivonnainen. Lähes jokaisella pitäjällä ja tekijällä on oma reseptinsä tähän leivonnaiseen. Monisakarainen leivonnainen muistuttaa kampaa, joten nimi on siitä peräisin. Taikinaan lisätään piimää tai jotain muuta hapanta nestettä. Näin ollen kohotusaineena käytetään soodaa tai puoliksi soodaa ja puoliksi leivinjauhetta.

    Kuningattaren jogurttikakun päällinen koristellaan puutarha- tai metsävadelmilla. Joukkoon voi ripotella myös tuoreita mustikoita.
    Kuningattaren jogurttikakun päällinen koristellaan puutarha- tai metsävadelmilla. Joukkoon voi ripotella myös tuoreita mustikoita. Kuva: Carolina Husu

    Kuningattaren jogurttikakku

    10–12 annosta

    • Ainekset
    • Pohja
    • 200 g kaurakeksejä
    • 75 g voita
    • Täyte
    • 1 kg turkkilaista jogurttia
    • 1½ dl tomusokeria
    • 2 rkl vaniljasokeria
    • 8 liivatelehteä
    • 2 rkl sitruunamehua
    • 4 dl kuohukermaa
    • Päälle
    • 6 dl vadelmia
    • Kiille
    • hyytelösokerista

    Valmistusohje

    Leikkaa irtopohjavuokaan leivinpaperista pala.

    Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita keskenään ja painele vuoan pohjalle. Leikkaa leivinpaperista kaitale vuoan reunoille

    Liota liivatelehtiä noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Purista kuiviksi ja liuota kiehuvaan sitruunamehuun. Sekoita jogurtti, sokerit ja liivateseos.

    Vaahdota kerma ja nostele kevyesti joukkoon. Kaada seos vuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.

    Levitä päälle marjat ja sivele marjat hyytelösokerista ja vedestä tehdyllä seoksella. Ota kakku pois vuoasta.

    Vinkki: Kakun voi myös pakastaa ja tarjota puolisulaneena. Laita vadelmat kakun päälle pakastimesta ottamisen jälkeen ja sivele halutessasi hyytelösokerikiilteellä.

    Voi-manteliseos tekee tavallisista pikkupullista juhlavia toscapullia.
    Voi-manteliseos tekee tavallisista pikkupullista juhlavia toscapullia. Kuva: Carolina Husu

    Toscapullat

    20 kpl

    • Ainekset
    • 2½ dl maitoa
    • 25 g hiivaa
    • 1 muna
    • 1¼ dl sokeria
    • 1 tl suolaa
    • ½ rkl kardemummaa
    • noin 8 dl vehnäjauhoja
    • 75 g voita
    • Toscatäyte
    • 50 g voita
    • 1 dl sokeria
    • 100 g (noin 3 dl) mantelilastuja
    • ½ dl maitoa
    • 1½ rkl vehnäjauhoja
    • Voiteluun
    • 1 muna

    Valmistusohje

    Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, mausteet, muna ja 3 dl jauhoja. Vatkaa tasaiseksi. Alusta loput jauhot ja haalea voisula käsin taikinaan.

    Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa.

    Leivo taikinasta noin 20 pikkupullaa ja pane ne paperisiin leivosvuokiin. Kohota pullat.

    Mittaa täytteen aineet kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Anna hieman jäähtyä.

    Voitele kohonneet pullat. Paina sormilla pullan keskelle pohjaan saakka reilut syvennykset. Jaa täyte pullille. Paista pullia 225 asteessa noin 10 minuuttia.

    Moni on tutustunut kampanisuihin kahvitellessaan pohjoisessa.
    Moni on tutustunut kampanisuihin kahvitellessaan pohjoisessa. Kuva: Carolina Husu

    Kampanisut

    40 kpl

    • Ainekset
    • 250 g voita
    • 1 dl sokeria
    • 2 tl vaniljasokeria
    • 1 rkl soodaa
    • 8 dl vehnäjauhoja
    • 2 dl piimää tai kermaviiliä

    Valmistusohje

    Nypi voi ja sokerit sekaisin. Lisää jauho-soodaseos sekä piimä. Sekoita, älä vaivaa taikinaa.

    Pane taikina kylmään tunniksi.

    Pyöritä taikinasta peukalon paksuista tankoa. Paina se kevyesti parin sentin paksuiseksi nauhaksi.

    Leikkaa leivinpyörällä noin 6 cm:n paloiksi. Leikkaa palojen alareunaan 3–4 lyhyttä viiltoa. Taivuta hiukan kaarevaan muotoon pellille. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

    Jäätelöllä ja mansikkahillolla täytetty kääretorttu herkutellaan tuoreiden mansikoiden kera.
    Jäätelöllä ja mansikkahillolla täytetty kääretorttu herkutellaan tuoreiden mansikoiden kera. Kuva: Carolina Husu

    Marjainen jäätelökääretorttu

    15 annosta

    • Ainekset
    • Pohja
    • 4 munaa
    • 1½ dl sokeria
    • 2 rkl perunajauhoja
    • ¾ dl vehnäjauhoja
    • ½ dl mantelijauhetta
    • 1 tl leivinjauhetta
    • Täyte
    • 1 ½ dl mansikkahilloa tai mansikkasurvosta
    • 5 dl vanilja- tai mansikkajäätelöä
    • Tarjoiluun
    • mansikoita

    Valmistusohje

    Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne varoen vaahtoon.

    Levitä taikina voidellulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia.

    Kumoa kypsä pohja leivinpaperille, jolle on ripoteltu mantelijauhetta tai sokeria. Sivele hillo tai hiukan sokeroitu mansikkasurvos jäähtyneelle pohjalle. Levitä jäätelö ohuina viipaleina hillon päälle. Älä levitä jäätelöä aivan levyn reunaan saakka, jotta se ei pursua ulos käärittäessä.

    Rullaa kääretortuksi ja kiedo rulla paperiin. Laita rulla vielä muovipussiin tai alumiinifolioon. Anna jäätyä yön yli pakastimessa.

    Torttu saa pehmetä hiukan jääkaapissa ennen viipalointia. Tarjoa mansikoiden kanssa.