Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Marttaliitto: Kansalaisilla oikeus kuntien vastuullisiin hankintoihin - kysy rohkeasti ruuan alkuperää!

    Viikonloppuna kokoontunut Marttaliitto haastaa kunnat tekemään vastuullisia hankintoja ja jäsenensä vaatimaan niitä kotikunniltaan.
    Julkisille keittiöille on asetettu tavoitteeksi valmistaa kahtena arkipäivänä lähi- tai luomuruokaa vuoteen 2020 mennessä. Kunnista vasta harva on kirjannut tavoitteen strategiaansa.
    Julkisille keittiöille on asetettu tavoitteeksi valmistaa kahtena arkipäivänä lähi- tai luomuruokaa vuoteen 2020 mennessä. Kunnista vasta harva on kirjannut tavoitteen strategiaansa. Kuva: Kari Salonen

    Marttaliitto vaatii kunnilta vastuullisuutta julkisissa hankinnoissa, koska niillä on vuodessa yli 30 miljardin euron ja 80  000 henkilötyövuoden vaikutus.

    Lauantaina vuosikokousta pitänyt yhdistys katsoo, että kuntalaisilla on oikeus vastuullisiin julkisiin hankintoihin. Liitto haastaakin jäsenensä vaikuttamaan omien kotikuntiensa julkisiin hankintoihin ja kunnat tekemään Suomesta vastuullisen.

    Liitto asettaa vuosikokouskannanotossaan kunnille viiden kohdan listan. Niiden tulisi kysyä ruokaa ja ruokapalveluita ostettaessa rohkeasti ruoan alkuperää ja käyttää vastuullisia tuotteita. Kuntien tulee myös tehdä hankinnat kestävän kehityksen periaatteiden mukaan ja huomioida paikalliset yritykset.

    Edelleen työ- ja ihmisoikeuksiin liittyvät kriteerit ja ehdot tulisi ottaa kunnissa osaksi tekstiili-, elektroniikka-, huonekalu-, elintarvike- ja katukivihankintoja, jotta taataan ihmisarvoiset työolosuhteet ja suljetaan pois lapsityövoiman käyttö. Ylipäätään lapsityötä ei tulisi enää tukea verovaroin.

    Kehitysmaista tehtävien hankintojen vastuullisuutta Marttaliitto kannustaa todentamaan riippumattoman auditoinnin tai sertifioinnin avulla.

    Hankintalain mukaan kunta voi hankintojen suunnitellessa kartoittaa vastuullisuusriskit ja asettaa hankinnoille sosiaalisia ja ympäristöehtoja tai edellyttää sertifiointia. Marttaliitto arvioi, että suomalaiset kunnat kuitenkin hankkivat tälläkin hetkellä tietämättään lapsi- ja pakkotyöllä tehtyjä tuotteita.

    Kannanotossa pohditaan, ovatko kunnat menossa hallituksen asettamaan tavoitteeseen, että lähi- ja luomuruokaa pitäisi olla julkisissa ruokapalveluissa ja -ravintoloissa tarjolla kahtena arkipäivänä viikossa vuoteen 2020 mennessä.

    Vajaa puolet ammattikeittiöiden noin 868 miljoonasta ateriasta nautitaan julkisen sektorin toimipisteissä, minkä vuoksi kunnat ovat merkittäviä elintarvikkeiden käyttäjiä. Lisäksi kansalaisten ylivoimainen enemmistö pitää vastuullisuutta tärkeänä julkisissa hankinnoissa.

    "Lähellä tuotettujen ja jalostettujen elintarvikkeiden käyttäminen kunnan ruokapalveluissa, esimerkiksi kouluissa, sairaaloissa ja vanhuspalveluissa, on merkittävä verovaroin tehtävä investointi kuntalaisiin ja heidän hyvinvointiinsa. Paikallisruoan käyttö lisää alueen työllisyyttä myös muilla aloilla kuin elintarviketuotannossa", kannanotossa painotetaan.