Piimäleipä

Juuritaikinalla leipominen antaa lopputulokseksi aromikkaan ja rapeakuorisen leivän. Piimäpohjainen juuri valmistuu huoneenlämmössä muutamassa tunnissa.
Hiivaleivän juuritaikina kuplii ja tuo samalla taikinaan lisäaromia.
Hiivaleivän juuritaikina kuplii ja tuo samalla taikinaan lisäaromia. Kuva: Jaana Kankaanpää
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Piimäleipä

2 leipää

Juuri

  • 5 dl piimää
  • 1/4 palaa tuorehiivaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita

Lisää juureen

  • 2 tl suolaa
  • 1/2 dl siirappia
  • 2 dl ruisjauhoja
  • noin 4 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Valmistusohje

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita 2 1/2 dl jauhoja sekä kaurahiutaleet joukkoon. Peitä kulho kelmulla ja anna juuren tekeytyä pari kolme tuntia, kunnes seos on kuohkeaa ja kuplivaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisää suola ja siirappi. Alusta joukkoon jauhot. Vaivaa kimmoisaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä leivinliinalla peitettynä. Leivo taikinasta kaksi leipää ja kohota ne. Leikkaa leipien pintaan viillot. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Koputa leivän pohjaan. Kumea ääni on kypsän leivän merkki.