Hellan kulmalla: Kardemumma olikin jauhettu hienoksi
Talvi on mausteiden juhla-aikaa. Oma maustekaappini ei ole täydellinen, mutta se ei estä kokeilemasta jotain uutta.Viime aikoina olen tuunannut satunnaista maksalaatikkohetkeä intialaiseen henkeen: kylmä talvipäivä, kuuma maksalaatikkoannos ja kunnon tujaus lisälämpöä annokselle antavaa currya.
Halpa perusruoka muuttuu muutamalla kädenheilautuksella matkaksi maahan, jossa en ole ikinä käynyt. Jotkut väittävät, että curryn aineosana käytettävä kurkuma voi edistää aivotoimintaa, mikä riittää perusteeksi kenelle vain.
Terveysvaikutuksia voi hakea myös jouluisesta kanelista, joka on ehdoton lisämauste riisipuuron tai vaikkapa kaurapuuroon. Mauste voi tiettävästi kohtuullisissa määrissä tasapainottaa kehon sokeriaineenvaihduntaa – ei huono juttu sekään.
Ruotsissa olen toisinaan pohtinut, miksi pulla maistuu usein länsinaapurissa paremmalta kuin meillä kotona. Eräässä tukholmalaiskahvilassa huomasin eron kuuman kaakaon ja pullan äärellä. Siksikö, että ruotsalaiset jauhavat niin ikään Intiasta lähteneen kardemummansa hienoksi jauheeksi taikinaan, eivätkä jätä maustetta rouheeksi?
Kirjoittaja on MT:n toimittaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

