Pihan keltaisesta rikkaruohosta saa pienellä vaivalla hunajaista siirappia
Voikukista keitetty siirappi on helppo valmistaa ja taatusti maistuva tuliainen.
Voikukista keitetty siirappi on taatusti persoonallinen ja maistuva tuliainen. Pakkaa siirappi sieviin purkkeihin ja anna esimerkiksi lahjaksi. Kuva: Riina KarvonenTiesitkö, että voikukista voi keittää siirappia? Siirappiin tarvitset vähimmillään vain vettä, sokeria ja voikukkia. Hiukan hunajaiselta maistuva siirappi käy esimerkiksi hunajan sijasta käytettäväksi sekä lettujen tai jäätelön mausteeksi.
Voikukissa on runsaasti muun muassa ravintokuitua, karoteenia, B- ja C-vitamiineja sekä kaliumia.
Voikukasta voit valmistaa myös voikukkakapriksia pikkelöimällä nuppuja, lisätä nuoria lehtiä salaattiin tai muhennoksiin sekä maustaa kukilla simaa tai esimerkiksi kotiviiniä.
Kerää kukat pihalta tai puhtaalta paikalta. Vältä teiden varsia ja esimerkiksi kompostien ja ulkohuussien ympäristöä.
Siirappiin tarvitset
- Noin kolme litraa voikukan kukintoja.
- Litra vettä
- Kilo sokeria (voit käyttää esim. ruokosokeria)
- Sitruuna
Nypi kukista keltaiset terälehdet irti. Pieni määrä vihreää ei haittaa, mutta pyri minimoimaan sen määrä. Ötökät voi poistaa levittelemällä terälehdet noin tunniksi paperin päälle.
Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuorta maun mukaan.
Lisää joukkoon huuhdellut terälehdet ja kiehauta.
Nosta kattila pois liedeltä ja anna kukkien olla vedessä muutama tunti tai esimerkiksi yön yli.
Siivilöi tai suodata kukat pois. Puristele kaikki mehu talteen. Keitä siirappia kasaan muutama tunti riippuen kuinka juoksevaa siirappia haluat.
Säilö puhtaisiin lasipurkkeihin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







