Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kurniiko mahan koulupäivän jälkeen? Katso jutusta parhaat vinkit helppoihin välipaloihin

    Koulusta tulijalla on aina kiljuva nälkä. Suunnittelulla ja pienellä vaivannäöllä koululainen saa itse valmistettua maukkaan ja terveellisen välipalan.
     Kasvikset tekevät huomattavasti paremmin kauppansa, kun ne ovat valmiiksi käsiteltyjä. Myös mieluisa dippi lisää houkuttelevuutta.
    Kasvikset tekevät huomattavasti paremmin kauppansa, kun ne ovat valmiiksi käsiteltyjä. Myös mieluisa dippi lisää houkuttelevuutta. Kuva: Carolina Husu

    Välipalan lähtöajatus on koota se kuin pieni ateria. Välipalan on hyvä sisältää kasviksia, hedelmiä tai marjoja, viljatuotteita ja maitoa, lihaa tai kalaa sopivassa suhteessa. Kun ainekset on jo valmiiksi pilkottu jääkaappiin odottamaan, häviävät ne tehokkaimmin pieniin suihin.

    Kuorittu ja paloiteltu porkkana, huuhdotut kirsikkatomaatit tai lohkottu omena houkuttaa paremmin kuin kokonainen ja käsittelemätön. Myös aamulla valmiiksi kulhoon kumotut pakastemarjat ovat ehtineet sulaa sopiviksi jääkaapissa iltapäivällä nauttimista varten.

    Lapselle kannattaa opettaa tarvittavien välineiden, kuten veitsen, mikron, uunin ja lieden turvallinen käyttö. Tehkää yhdessä mieluisat, hyvät ja terveelliset välipalareseptit. Ne kannattaa aina koekokata yhdessä vanhempien kanssa.

    Kukin välipalaohje on myös kätevä kirjoittaa erilliselle lapulle. Näin ”päivän reseptin” voi panna muistutukseksi vaikka magneetilla jääkaapin oveen kiinni.

    Helpoin ja usein mieluisa välipala on leipä monine versioineen. Erilaisia päällyksiä kannattaa vaihdella, ja lisätuoreus eri kasviksista on ehdoton. Välillä kurkkua tai tomaattia, joskus taas paprikaa ja salaattia. Välillä leipä voi olla tuhtia rukiista, joskus täysjyväistä vaaleampaa ja vaihteeksi vaikka rieska, jonka voi kietaista täytteineen mukavasti rullalle. Perinteisellä karjalanpiirakalla on myös aina sijansa.

    Isommat välipalantekijät, joilla on jo uuninkäyttö hallinnassa, voivat pyöräyttää leivästä ja särvinaineksista lämpimät voileivät. Leipäpohjaan voi taikoa lempiaineksistaan myös pikapitsat. Tortillalättyyn sopii taiteilla pizzamaiset päällysteet, ja antaa sen lämmetä öljytilkassa pannulla, kannen alla.

    Myös munakas on ruokaisa välipala, joko sellaisenaan tai vaikka juusto-, kinkku- tai makkaralisällä höystettynä.

    Hedelmistä ja marjoista syntyy hetkessä piristävä juoma tai tuhdimpi smoothie, joka valmistuu nopsaan kypsästä banaanista, marjoista, maustamattomasta jugurtista, hunajaripauksesta ja maitolisästä. Tehosekoittimen käyttö pitää käydä tarkasti läpi — ja myös sen jälkipuhdistus.

    Kauppansa tekevä välipala on myös hedelmäsalaatti, kun se odottaa noutajaansa valmiina ja jääkaappiviileänä. Mukavan valkuaislisän siihen saa rahka- tai raejuustolla.

    Iltapäivän paras dippivati

    • 3—4 annosta
    • Ainekset
    • 4 porkkanaa
    • 1 pieni paprika
    • pala kukkakaalia
    • ½ kurkkua
    • 100 g kirsikkatomaatteja
    • 4 ruisleipäviipaletta
    • Dippi
    • 1 prk (2 dl) kermaviiliä
    • 1 rkl sinappia
    • 1 rkl omenaviinietikkaa
    • 1 rkl makeaa chilikastiketta
    • 1 tl juoksevaa hunajaa
    • 1 tl oreganoa
    • ripaus suolaa ja mustapippuria

    Valmistusohje

    Valmistele seuraavan päivän dippivati jo edellisenä iltana. Pese kasvikset. Kuori porkkanat. Halkaise paprika ja poista siemenet ja kalvot.

    Leikkaa isot porkkanat tikuiksi, paprika suikaleiksi ja kurkku tangoiksi. Asettele kasvikset omiksi ryhmikseen kannelliseen astiaan tai pikku kulhoihin kelmulla peitettynä ja nosta jääkaappiin.

    Sekoita kermaviiliin loput kastikkeen ainekset. Peitä astia ja nosta jääkaappiin.

    Herkuttele kasvikset dippaamalla.

    Vinkki! Tee jälkiruuaksi marjoista ja hedelmistä valmiit kulhot ja tarjoa dippinä vaikka vaniljaista rahkaa.

     Ruokaisa bowl eli kulhoruoka syntyy tosi näpsäkästi nuudeleista, eri kasviksista, yrteistä ja kypsästä lihasta tai kalasta.
    Ruokaisa bowl eli kulhoruoka syntyy tosi näpsäkästi nuudeleista, eri kasviksista, yrteistä ja kypsästä lihasta tai kalasta. Kuva: Carolina Husu

    Nuudelikulho

    • 1 annos
    • Ainekset
    • ½ dl pakasteherneitä
    • 1 rkl korianteria
    • 1 rkl basilikaa
    • 1 pieni valkosipulinkynsi
    • 1—2 rkl pähkinöitä tai manteleita
    • 1 pieni prk (80 g) tonnikalaa öljyssä
    • ½ rkl soijakastiketta
    • ½ limettiä
    • 50 g haluamiasi nuudeleita

    Valmistusohje

    Ota herneet sulamaan. Hienonna yrtit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Rouhi pähkinät.

    Mittaa kulhoon valutettu tonnikala, soijakastike ja purista mukaan limetin mehu. Lisää yrtit herneet, pähkinät ja sekoita.

    Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ne, kumoa kulhoon, sekoita ja herkuttele.

    Vinkki! Vaihda tonnikala silputtuun kypsään broileriin, savukalaan tai katkarapuihin.

    Tee vispipuuro eri marjojen sekoituksista, näin syntyy erilaisia makuelämyksiä. Aina herkullinen välipala jääkaappikylmänä maidon kanssa.
    Tee vispipuuro eri marjojen sekoituksista, näin syntyy erilaisia makuelämyksiä. Aina herkullinen välipala jääkaappikylmänä maidon kanssa. Kuva: Carolina Husu

    Marjakimaravispipuuro

    • 8 annosta
    • Ainekset
    • 1 l vettä
    • 1 dl puolukoita
    • 1¼ dl sokeria
    • ripaus suolaa
    • 1¾ dl mannasuurimoita
    • 2 dl vadelmia
    • 1 dl mustikoita
    • 1 tl vanilliinisokeria

    Valmistusohje

    Lisää kiehuvaan veteen puolukat, sokeri ja suola. Vatkaa mukaan mannasuurimot ripotellen. Anna kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.

    Lisää puuroon vadelmat ja mustikat. Keitä vielä pari minuuttia. Jäähdytä, mausta vaniljasokerilla ja vatkaa sähkövatkaimella ilmavan kuohkeaksi.

    Herkuttele jääkaappikylmänä maidon kanssa.

    Vinkki! Keitä reilu annos edullista vispipuuroa karviaisista, herukoista, puolukoista, mustikoista tai eri marjojen sekoituksesta. Tee puuro tavalliseen mannaan, kauramannaan tai rukiiseen.

    Täysjyvätortilloista syntyy hetkessä pannulla maukas välipala.
    Täysjyvätortilloista syntyy hetkessä pannulla maukas välipala. Kuva: Carolina Husu

    Täytetyt tortillaletut eli quesadillat

    • 1—2 annosta
    • Ainekset
    • 2 täysjyvävehnätortillaa tai pyöreää rieskaa
    • 2 rkl ketsuppia
    • 2 viipaletta kalkkuna- tai kinkkuleikkelettä
    • 3 rkl juustoraastetta
    • ½ tl pizzamaustetta
    • 1 rkl rypsiöljyä

    Valmistusohje

    Levitä molemmille tortilloille ketsuppi liki reunoille asti. Levitä toisen pinnalle kinkkuviipaleet. Ripottele päälle juustoraaste ja pizzamauste. Nosta toinen tortilla päälle ja painele hieman.

    Kuumenna pinnoitetulla pannulla öljytilkka ja nosta tortilla pannulle. Paista molemmin puolin pari minuuttia. Quesadilla on valmis, kun juusto sulaa ja näet tortillassa ruskeita paahteisia läikkiä.

    Nosta kokonaisuus leikkuulaudalle ja leikkaa ensin kahteen osaan ja sitten vielä puolikkaat kahtia. Nosta lautaselle, jossa on kurkku- ja paprikapaloja, salaatinlehtiä ja kirsikkatomaatteja. Nauti maitolasillisen kanssa.