Italialainen mandariinikakku lensi roskiin – somen ulkomaiset leivontareseptit tuottavat vain pettymyksiä
Somessa vastaan tulevat reseptit muistuttavat hektisen arjen keskellä, että tänään voisi leipoa. Tänä vuonna mietin kaksi kertaa ennen niihin haksahtamista.
Italialainen mandariinikakku vaikutti ihanalta, mutta hedelmät paistuivat puistattavan kitkeriksi. Kuva: Sanne KatainenAlan menettää toivoni Instagramissa vastaan tulevien leivonnaisreseptien kanssa.
En seuraa ruokatilejä, joten reseptit pomppaavat silmien eteen pyytämättä ja yllättäen.
Instagram tarjoilee minulle etenkin italialaisia, amerikkalaisia, ruotsalaisia ja turkkilaisia reseptejä. Suomalaisreseptejä tulee vastaan erittäin harvoin.
Herkullisen näköisiä leivonnaisia tulee usein kokeiltua. Lopputulos on lähes aina epäonnistunut.
Ulkomaisten reseptien seuraaminen voi olla vähän kinkkistä. Ensin ainekset pitää kääntää suomeksi, sitten on muunnettava mittayksiköt.
Esimerkiksi cup ja pint ovat erikokoiset Yhdysvalloissa ja Britanniassa, joten tarkkuutta vaaditaan. Italialaisissa resepteissä käytetään usein grammoja.
Matikka on hallussa, ja pidän itseäni ihan kohtuullisena leipurina. Leivon yleensä 2–7 kertaa viikossa, ja perhe tyhjentää pellit ja vuoat alta aikayksikön.
Jokin kuitenkin mättää. Ainoakaan somesta löydetty ulkomainen leivontaohje ei ole mennyt jatkoon.
Leivonta on vaikeampi laji kuin salaatit ja muut pääruuat, jotka voi usein pelastaa lisäämällä jotain joukkoon.
Viimeisin epäonnistuminen on italialaisella ohjeella tehty mandariinikakku. Se näyttää videolla ihanan mehukkaalta.
Kauniin kakun maku oli kauniisti sanottuna puistattava. Uunissa pehmentynyt mandariini ei antanut kakulle mehukkuutta vaan hedelmät jäivät vetisiksi ja kakku maistui todella kitkerältä, hunajavalelusta ja tomusokerista huolimatta. Roskiin meni.
Olisiko mandariinien pitänyt olla jotain tiettyä lajiketta? Tietävätkö kaikki italialaiset sen?
Leivonta on vaikeampi laji kuin salaatit ja muut pääruuat, jotka voi usein pelastaa lisäämällä jotain joukkoon.
Somessa vastaan tulevat reseptit muistuttavat hektisen arjen keskellä, että tänään voisi leipoa. Herkullinen video, tuotosten estoton hehkutus ja kotoa jo valmiiksi löytyvät ainekset saavat minut monesti innostumaan.
Nyt mitta alkaa olla täynnä. Kokonaisen kakun heittäminen roskiin kirpaisee kovaa. Epäonnistuneet kokeilut ovat hyvien raaka-aineiden haaskausta.
Uudenvuodenlupaukseni on lukea reseptien kommentit ja miettiä kahdesti ennen kuin kokeilen uutta.
Kirjoittaja on MT:n toimittaja.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








