Korona iskenyt rajusti suurkeittiöiden tavarantoimittajiin – liikevaihdosta lähtenyt lyhyessä ajassa jopa 90 prosenttia
Liha- ja valmisruokateollisuuden pk-yritykset ovat erikoistuneet tiettyihin tuotteisiin ja usein palvelemaan ravintoloita ja muita ammattikeittiöitä.Meneillään oleva koronakriisi on romahduttanut ammattikeittiöiden tavarantoimittajien liikevaihdon. Lihakeskusliitosta kerrotaan, että ammattikeittiöihin erikoistuneiden yritysten liikevaihdosta on lähtenyt parissa viikossa jopa 90 prosenttia.
"Ravintoloiden kriisi kampittaa koko teollisuutta", Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela painottaa tiedotteessa.
Hän huomauttaa, että osa suomalaisista teurastamoista on erikoistunut ammattikeittiöasiakkaisiin.
Sama pätee myös laajemmin liha- ja valmisruokateollisuudessa. Monet pk-yritykset ovat kilpailusyistä keskittyneet tiettyihin tuote- tai asiakasryhmiin.
Lihakeskusliiton hallituksen jäsen ja Lagerblad Foods Oy:n toimitusjohtaja Mika Lindfors on hyvin perillä ravintoloille toimittavien jäsenyritysten kriisistä.
"Meillä kaikilla on sama ongelma. Liikevaihto romahti yhtäkkiä. Päivittäistavarakauppa vetää, mutta meillä ei oikein ole sinne sopivia tuotteita eikä varsinkaan kuluttajalle sopivia pakkauskokoja", Lindfors sanoo.
Lihakeskusliitossa on tutkittu ahkerasti julkisia tukimahdollisuuksia. Sen arvioiden mukaan suurkeittiösektoriin erikoistuneet pk-yritykset ovat jäämässä väliinputoajiksi.
"Näin ei saisi olla. Odotamme, että koronakriisin taloudellisia seurauksia lääkitessä tarkastellaan tasapuolisesti koko ketjua", Hannuksela toivoo.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

