Ruoka

Osa Suomen armeijan munista keitetään ja kuoritaan Ruotsissa – munat käytetään varuskuntaravintoloissa

Pieni hinnanero ratkaisi hankinnan Dava Foodsin eduksi.
Kuvat: Sanne Katainen, Metro, Jaana Kankaanpää / Kuvitus: Juho Leskinen
Varusmiesten ruokailussa tarjottavat keitetyt munat käyvät jalostumassa Ruotsissa.

Puolustusvoimien muonituksesta huolehtivat Leijona Catering käyttää varusmiesten ruokahuollossa satunnaisesti tilanteissa, joissa munien kypsentäminen ei ole tarkoituksenmukaista, valmiiksi keitettyjä ja kuorittuja kananmunia. Se ostaa munat Wihuri Oy Aarnio -tukulta, jolle munat toimittaa DAVA Foods Finland eli entinen Munakunta. Wihuri Oy kertoo munien valmistusmaaksi Ruotsin.

DAVA Foods Finlandin markkinointijohtaja Katriina Virtanen kertoo, että munat tulevat suomalaisilta sopimustuottajilta. Munat menevät käsittelemättöminä Ruotsiin, missä ne keitetään ja kuoritaan ja säilötään suolaliemeen.

DAVA Foods Finlandin omistaa puoliksi tanskalainen DAVA Foods ja puoliksi Munakunta.

Viestintäpäällikkö Lisa Savola laitilalaisesta Munax Oy:stä kertoo, että Munax toimitti aiemmin keitetyt ja kuoritut munat Leijona Cateringille ja pystyisi toimittamaan jatkossakin.

"Määrä oli huomattava eli useita kymmeniä tuhansia kiloja. Hävisimme kaupan viime vuonna olemattoman hinnankorotuksen jälkeen", Savola harmittelee.

Munax toimittaa Wihurille munamassaa, jota käytetään ruuanvalmistuksessa. Valtaosa ammattikeittiöistä on Savolan mukaan siirtynyt massojen käyttöön, koska massa on tuoteturvallista ja hygieenistä käyttää.

Savola ei osaa sanoa, mihin Puolustusvoimat käyttää keitettyjä, kuorittuja munia. "Oma poikani kävi armeijan Upinniemessä, ja siihen aikaan he saivat ruokalassa piirakkapäivänä yhden munan sotilasta kohti."

Savolasta määrä oli pieni. "Olen aina ihmetellyt, että miksi näin ravintorikasta ja edullista lähiruokaa säännöstellään. Kananmuna sisältää paljon proteiinia, pitää pitkään nälän loitolla ja sisältää kaikki muut vitamiinit paitsi C-vitamiinin."

Otsikkoa muutettu kello 16:35: Munia ei kierrä Ruotsin kautta kymmeniätuhansia kiloja vaan kolmessa kuukaudessa kymmeniä kiloja. Lisäksi korjattu, että Munax toimittaa edelleen munamassaa Wihurille, ei Leijona Cateringille. Leijona Catering ostaa massan Wihurilta.

Lue myös:

Varusmiesten sissimuona tulee kokonaan ulkomailta – näkkileipä valmistetaan Saksassa

Sissimuonan tuonti masensi ja loi epäilyksen kriisitilanteen huoltovarmuudesta

Puolustusministeri vetoaa kysynnän vähyyteen sissipakkauksen ulkomaisuudessa – “käsittääkseni suuri osa Suomessa syötävästä ruoasta tulee ulkomailta”

Puolustusvoimat selvitti: Kasvisruoka täyttää yleiset ravitsemussuositukset

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tarjolla supervoimia ja menestysreseptejä – ruokamatkailun teemapäivä tarjoaa purtavaa kaikille avoimessa verkkotapahtumassa

Lihatalot vastaavat Finnwatchin soija-raporttiin: Atria myöntää brasilialaisen lihan kuljettamisen Venäjälle, HKScan on asteittain siirtymässä vastuullisen soijan käyttöön Baltiassa ja Tanskassa

Eineksien ja ravintolaruuan raja hämärtynyt korona-aikana – valtaosa ei koe häpeää valmisruokien ostamista

Yli puolet kannattaa epäterveellisten ruokien verotusta – eniten kannatusta saa sokerivero