Valtio suosii jatkossa kotimaista ruokaa julkisissa hankinnoissa - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Valtio suosii jatkossa kotimaista ruokaa julkisissa hankinnoissa

Ruokahankinnoissa pyritään huomioimaan hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi, elintarviketurvallisuus ja terveellisyys.
Pasi Leino
Julkisissa keittiöissä tarjotaan noin 380 miljoonaa annosta vuodessa.

Valtioneuvosto on hyväksynyt periaatepäätöksen hankintastrategiasta, joka suosii vastuullisesti ja kestävästi tuotettua, kotimaista ruokaa ja palveluita.

Linjauksessa kannustetaan lisäämään myös lähi- ja luomuruuan sekä kalan osuutta julkisissa elintarvikehankinnoissa.

Heti voimaan astuva hankintastrategia on laadittu yhteistyössä julkisen sektorin hankkijoiden ja tarjoajien kanssa.

"Julkisissa keittiöissä tarjotaan noin 380 miljoonaa annosta vuodessa ja ne kuuluvat lähes jokaisen suomalaisen arkeen vauvasta vaariin. Kiinnitämme paljon huomiota ruuan laatuun ja alkuperään asioidessamme kaupassa tai ravintolassa. Miksi emme siis olisi kiinnostuneita siitä, millaisilla kriteereillä elintarvikkeet ovat hankittu myös julkisiin ruokapalveluihin", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo tiedotteessa.

Ruokahankinnoissa on myös noudatettava kokonaiskestävyyden periaatteita.

"Periaatepäätöksen mukaan julkisten ruokahankintojen tulee noudattaa kokonaiskestävyyden periaatteita, kuten hyviä viljelymenetelmiä, eläinten hyvinvointia, elintarviketurvallisuutta sekä tukea hyvää ravitsemusta ja terveyttä."

Päivitetyssä linjauksessa vastuullisista elintarvikehankinnoista on nostettu entistä selkeämmin esiin mikrobilääkkeiden kuten antibioottien vähäinen käyttö tuotantoeläimille. Lisäksi linjauksessa korostetaan elintarvikkeiden alkuperätiedon merkitystä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kolmannes naisista ja neljännes miehistä syö liikaa sokeria – suolaa saa liikaa lähes jokainen suomalainen

Söin täällä: Kitkan viisaat palkitsevat Kuusamon Kaltiokivessä

Ruokaketjulla nyt näytön paikka – "Olemmeko ajopuu vai koskivene?" ruokapanelissa kysyttiin

Suomen ruokavienti vetää – pulmina bulkki ja Kiinan rooli