Ruoka

"Hillosarjan voittaja on yksinkertaisesti täydellinen!" – artesaaniruuan mestaruuksista kilpaili 66 yritystä

Kisaa on moitittu liiankin tiukoista säännöistä.
Esko Keski-Vähälä
Eveliina (vasemmalla), Janne ja Jussi Jukkola Lohtajalla Keski-Pohjanmaalla valmistavat Jukkolan leipäjuustoa, joka voitti maitotuotteiden sarjan.

Raisiossa tällä viikolla pidettyihin Artesaaniruuan SM 2020 -kilpailuihin osallistui 66 yritystä 134 tuotteella kymmenessä eri sarjassa.

Kilpailuun voi osallistua tuote, jossa raaka-aineet ovat paikallisia tai vähintään kotimaisia ja niiden alkuperä on tunnettu. Säilöntä-, väri- ja lisäaineita ei saa käyttää ja ruuan valmistusmenetelmien tulee olla perinteitä kunnioittavia.

Mausteiden ja muiden makeutusaineiden on oltava luonnollisia, mutta ne voivat olla ulkomaisia.

”Mukaan päästäkseen tuotteen pitää täyttää tiukat kriteerit, mutta juuri se takaa myös laadun”, kertoo Suomen Artesaaniruoka ry:n puheenjohtaja Eija Lamsijärvi tiedotteessa. ”Esimerkiksi kotkalaiselta Kotileipomo Kipakalta oli mukana tuote kolmessa eri luokassa. Jos tuloksena on kaksi kultaa ja yksi hopea, leipomo ilmeisesti osaa asiansa."

Marja- ja hedelmätuotteiden tuomariryhmän puheenjohtaja Margot Wikström tunnisti tuotteita, jotka olivat mukana jo viime vuoden kisassa. ”Yrittäjät olivat selvästi ottaneet tuomaripalautteesta hyödyn irti ja kehittäneet tuotteitaan”, hän kiittelee.

”Mausteita oli käytetty runsaasti ja raaka-aineiden moninaisuus loisti. Klassiset hillot olivat vähemmistönä ja uusia innovatiivisia tuotteita oli enemmän. Hillosarjassa kultaa voittanut kemiöläinen Mustikkakesä-hillo on yksinkertaisesti täydellinen! Sen valmistaja Närboden-Lähipuoti hallitsee todella raaka-aineensa ja valmistusmenetelmän.”

Lihatuotteita tuomaroinut Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta kiinnitti myös huomiota maustamiseen, mutta kertoo, että sarjassa menestyi myös yksinkertainen tuote, joka luotti raaka-aineen omaan makuun.

"Liharyhmässä oli monipuolisesti erilaisia tuotteita. Esimerkiksi poroa oli onnistuneesti käytetty kebabissa ja vorschmackissa."

Artesaaniruuan SM-kilpailut pidettiin nyt neljättä kertaa. Seuraavat kilpailut järjestetään Ahvenanmaalla 18.–20.3.2021.

Lue myös:

Vuoden 2020 Artesaaniruokakilpailu järjestetään lokakuussa Raisiossa – tämän vuoden teemana on "Saariston ruokamatkailu"

Gunnelin glögi voitti artesaaniruokakisan — juomaa vain ei saa mistään

Tammisaaressa kisataan lokakuussa artesaaniruoassa – eli missä?

Lohtajalainen perheyritys surffaa lähiruokabuumin aallonharjalla: ”Miedot maut maittavat yleensä parhaiten suomalaisissa suissa"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näiden kolmen ruokatuotteen vientiä suomalaiset tehostaisivat

Kultainen Juustohöylä -palkinto Jukolan Juustolle – voittajajuustot syntyvät veljesten yhteistyönä

"Iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi" – ruokatoimittajat valitsivat Japanin katuruoka -kirjan vuoden parhaaksi kotimaiseksi

Hans Välimäki kertoo, mitkä ovat suomalaisten ravintoloiden suurimmat ongelmat – lisäksi hän paljastaa pahimmat ammatilliset mokansa