Ruoka

Upea kurpitsalyhty valaisee puutarhan – katso videolta, miten kurpitsan kaiverrus onnistuu ja poimi vinkit koko kurpitsan käyttöön

Kun teet kurpitsasta puutarhalyhdyn, käytä sisus syysherkkuihin äläkä hukkaa siemeniä.
Sanne Katainen
Lyhtyyn piirretään silmät ja koverretaan terävällä juuresveitsellä, kun kurpitsan sisus on ensin kaivettu pois.

Hokkaidoa vai myskiä? Vai sittenkin jätti? Kurpitsoissa on vaihtoehtoja. Nämä kaikki ovat talvikurpitsoita eli syksyllä kypsyviä kovakuorisia kasviksia.

Lokakuussa kurpitsat ovat parhaimmillaan. Silloin jättikurpitsoista askarrellaan pelottavan näköisiä lyhtyjä. Sisusta ei kannata heittää pois, vaan kovertaa se käytettäväksi vaikka kakkuun tai keittoon.

Ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista opastaa leikkaamaan kurpitsasta hatun pois "niin isolla veitsellä kuin talosta löytyy. Sitten lähtee käteen sopivalla veitsellä reunoista kaivertamaan lihaa. Metallinen vahva lusikka on hyvä työväline keskiosan verkkomaisen rihmaston kovertamiseen."

Kurpitsan siemenet kannattaa ottaa talteen, huuhdella puhtaaksi rihmastosta ja paahtaa pannulla. Niitä voi käyttää koristeena tai salaateissa tai leivonnaisissa.

Joskus ison kurpitsan kuori on niin kova, että sen työstämiseen tarvitsee talttaa ja vasaraa, Kyyrä huomauttaa.

Koristekäyttöön sopii parhaiten jättikurpitsa, mutta ruokiin ja leivontaan käyvät yhtä lailla muutkin talvikurpitsat eli hokkaido- ja myskikurpitsa.

Sanne Katainen
Kun vesimelonilyhdyn sisälle panee punaisen kynttilälyhdyn, kurpitsa näyttää tältä.

Kyyrä on kaivertanut lyhdyiksi myös vesimeloneja ja pannut sisään punaisen venetsialyhdyn, joka palaessaan näyttää ihan vesimelonin hedelmälihalta.

"Kynttilä kannattaa valita kurpitsan koon mukaan. Öljykynttilä kestää pisimpään", Kyyrä opastaa.

Sanne Katainen
Kurpitsaa voi piilottaa vohvelitaikinaan tai tehdä vohvelien kyytipojaksi kurpitsahilloa.

Kaikkien kurpitsojen maku on mieto, joten seuraksi sopivat voimakkaatkin mausteet. Hilloon Kyyrä sekoittaa kardemummaa, inkivääriä ja sitruunaa.

"Kurpitsakeittoon kannattaa lisätä vaikkapa hapanta omenaa ja sipulia sekä aasialaistyyppisiä mausteita", Kyyrä vinkkaa.

Vohvelitaikinaa kurpitsa keventää ja raikastaa, samoin kakkua.

"Monen ihmisen makumuisto kurpitsasta on koulussa syöty kiinankaali ja kurpitsapikkelsi. Siihen ei kannata jäädä, vaan kokeilla kurpitsaa rohkeasti muuhunkin."

Katso kurpitsareseptit MT Ruoka reseptihausta

Lue lisää:

Luulitko, että halloween on amerikkalainen juhla? Syksyn kummitusjutut ja naamiaisasut ovat myös ikivanha suomalaisperinne

Suomalaisen ruuan päiväksi sopisi kekri – sen varaan rakentuisi erinomaiset bakkanaalit, joihin kaupunki-Suomenkin kelpaisi yhtyä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomi loi ensimmäisenä alan yhteiset suuntaviivat ruokahävikin vähentämiseen

S-ryhmä aloitti ruuan halpuutuksen Virossa – pääpaino virolaisissa tuotteissa, mutta joukossa myös "joitain suomalaisia"

K-ryhmä vetää jälleen kananmunia myynnistä salmonellariskin vuoksi

Söin täällä: Kalaravintola Kotkassa vietti koko kesän kestäviä meripäiviä, mutta korona karkotti talven kävijät