
Upea kurpitsalyhty valaisee puutarhan – katso videolta, miten kurpitsan kaiverrus onnistuu ja poimi vinkit koko kurpitsan käyttöön
Kun teet kurpitsasta puutarhalyhdyn, käytä sisus syysherkkuihin äläkä hukkaa siemeniä.
Lyhtyyn piirretään silmät ja koverretaan terävällä juuresveitsellä, kun kurpitsan sisus on ensin kaivettu pois. Kuva: Sanne KatainenHokkaidoa vai myskiä? Vai sittenkin jätti? Kurpitsoissa on vaihtoehtoja. Nämä kaikki ovat talvikurpitsoita eli syksyllä kypsyviä kovakuorisia kasviksia.
Lokakuussa kurpitsat ovat parhaimmillaan. Silloin jättikurpitsoista askarrellaan pelottavan näköisiä lyhtyjä. Sisusta ei kannata heittää pois, vaan kovertaa se käytettäväksi vaikka kakkuun tai keittoon.
Ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista opastaa leikkaamaan kurpitsasta hatun pois "niin isolla veitsellä kuin talosta löytyy. Sitten lähtee käteen sopivalla veitsellä reunoista kaivertamaan lihaa. Metallinen vahva lusikka on hyvä työväline keskiosan verkkomaisen rihmaston kovertamiseen."
Kun vesimelonilyhdyn sisälle panee punaisen kynttilälyhdyn, kurpitsa näyttää tältä. Kuva: Sanne KatainenKurpitsan siemenet kannattaa ottaa talteen, huuhdella puhtaaksi rihmastosta ja paahtaa pannulla. Niitä voi käyttää koristeena tai salaateissa tai leivonnaisissa.
Joskus ison kurpitsan kuori on niin kova, että sen työstämiseen tarvitsee talttaa ja vasaraa, Kyyrä huomauttaa.
Koristekäyttöön sopii parhaiten jättikurpitsa, mutta ruokiin ja leivontaan käyvät yhtä lailla muutkin talvikurpitsat eli hokkaido- ja myskikurpitsa.
Kurpitsaa voi piilottaa vohvelitaikinaan tai tehdä vohvelien kyytipojaksi kurpitsahilloa. Kuva: Sanne KatainenKyyrä on kaivertanut lyhdyiksi myös vesimeloneja ja pannut sisään punaisen venetsialyhdyn, joka palaessaan näyttää ihan vesimelonin hedelmälihalta.
"Kynttilä kannattaa valita kurpitsan koon mukaan. Öljykynttilä kestää pisimpään", Kyyrä opastaa.
Kaikkien kurpitsojen maku on mieto, joten seuraksi sopivat voimakkaatkin mausteet. Hilloon Kyyrä sekoittaa kardemummaa, inkivääriä ja sitruunaa.
"Kurpitsakeittoon kannattaa lisätä vaikkapa hapanta omenaa ja sipulia sekä aasialaistyyppisiä mausteita", Kyyrä vinkkaa.
Vohvelitaikinaa kurpitsa keventää ja raikastaa, samoin kakkua.
"Monen ihmisen makumuisto kurpitsasta on koulussa syöty kiinankaali ja kurpitsapikkelsi. Siihen ei kannata jäädä, vaan kokeilla kurpitsaa rohkeasti muuhunkin."
Katso kurpitsareseptit MT Ruoka reseptihausta
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

