Ruoka

Ravitsemustieteilijä pöyristyi Oatlyn Maitomyytit-kampanjasta: "Älytöntä hyökätä yhtä ruoka-ainetta vastaan!"

Heli Kuusipalo muistuttaa, että kaurajuomaa juomalla tai lehmänmaidosta kieltäytymällä ei saa korjatuksi huonoa ravitsemustilaa.
Sanne Katainen, kuvakaappaus mainoksesta / Kuvitus: Juho Leskinen
Ravitsemusasiantuntija Heli Kuusipalo pitää Oatlyn kampanjaa outona.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusasiantuntija Heli Kuusipalo pitää Oatlyn Maitomyytit-kampanjaa outona moneltakin kannalta. Kampanjassa hyökätään suomalaisten maidonjuontia vastaan.

Kuusipalon mukaan kansalliset ravitsemussuositukset perustuvat vankkaan tieteelliseen näyttöön ja niissä maito on mukana.

"Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan rasvattomia maitotuotteita tulisi käyttää puoli litraa päivässä ja lapsille 2–4 desilitraa lapsen koon mukaan", Kuusipalo selvittää.

"Suosituksia laadittaessa on katsottu millainen ruokavalio on tasapainoisin ja hyvää ravitsemusta edistävä."

Ravitsemussuosituksissa on mainittu lehmänmaidolle vaihtoehtona vitaminoidut kaurajuomat, mutta huomautetaan, että ne eivät täysin vastaa maidon ravintosisältöä eikä niitä pidä käyttää alle yksivuotiaille.

Kuusipalo muistuttaa myös, että ravitsemuksessa on aina monta tekijää. Pelkkää kaurajuomaa juomalla tai jättämällä maidon juomatta ei saa korjatuksi huonoa ravitsemusta.

"En myöskään ymmärrä, miksi lehmää syytetään ilmastoviholliseksi. Sehän laiduntaa ja pitää huolta biodiversiteetistä. Edes ilmastoystävällistä ruokavaliota puolustavat eivät sano, että kaikkien eläinkunnan tuotteiden syönti pitäisi lopettaa."

Jokaisessa maassa on omantyyppisensä ruokavalio, muistuttaa puolestaan elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen. "Suomalaisille maito on tärkein kalsiumin lähde, mutta jossain maassa kalsiumia voi saada juomavedestä. Eli suomalaisten maidonkulutusta ei voi suoraan verrata toiseen maahan."

Voutilainenkin huomauttaa, että ravitsemussuositukset eivät ole mitään mielipideasioita, vaan tutkittua tietoa, jossa ovat mukana myös ilmastoasiat. Niiden takana on kaikki se, mitä ruoka-aineiden ja ruokavalioiden terveysvaikutuksista tiedetään.

"Jos ruvetaan suosittelemaan vain kasvisruokaa, kannattaa muistaa, että ihminen on eläinkunnan edustaja ja meidän kehossamme tietyt vitamiinit ja kivennäisaineet imeytyvät eläinkunnan tuotteista paremmin. Kasvisruokavalion toteuttaminen vaatii asiantuntemusta."

Esimerkiksi kalsiumia on paljon seesaminsiemenissä ja manteleissa, mutta niistä kalsium ei imeydy toisin kuin maidosta. "Vegaanille ainoa vaihtoehto ovat täydennetyt elintarvikkeet", Voutilainen opastaa.

Etenkin lasten ruokavaliota koostettaessa Voutilainen kehottaa olemaan tarkkana, että lapsi saa riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia.

Lue myös:

Ruotsalainen Oatly kritisoi suomalaisten maidonjuontia laajassa kaurajuomakampanjassa – maidon mustamaalaaminen ihmetyttää somessa

"Kuluttajat on ihan pulassa", kommentoi Luken tutkija Oatlyn hyökkäystä maitoa vastaan

MT ei julkaissut Oatlyn maidontuotantoa moittivaa mainosta

Oatly vastaa maitomyytit-kohuun: kyseessä on keskustelunavaus

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mullistava saavutus Ranskassa: Suomalaisen Ainoa Wineryn neljä viiniä voittivat kultamitalit maailmankuuluissa viinikilpailuissa

Elintarvikejätettä vuosittain 640 miljoonaa kiloa – Suurin osa syntyy kotitalouksissa

Oma panimo lupia vaille valmiina käyntiin – omaa olutta alkaa virrata Tammiston Cittarin panimosta lähiviikkoina

Jäätelöannos grillissä tai lohi laudalla – kun hallitset nämä niksit, niin grillissä onnistuu melkein mikä vain