Tuore tutkimus: Maatilalla varttuminen ja monipuolinen ruoka suojaavat lasta astmalta
Tutkimuksessa osoitettiin, että osa maatilojen suojavaikutuksesta voi selittyä suolistomikrobiston kypsymistä edistävillä tekijöillä.Imeväisikäisen suoliston mikrobiston bakteerit ja niiden tuottamat lyhytketjuiset rasvahapot voivat vaikuttaa siihen, millainen riski lapsella on sairastua astmaan myöhemmällä iällä. Tämä selviää juuri julkaistusta tutkimuksesta, jonka tekemiseen ovat osallistuneet THL:n ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat.
Etenkin varttuminen maatilalla, ruuan monipuolistuminen ja rintaruokinnan lopettaminen vuoden ikäisillä tukivat astmalta suojaavaa mikrobikoostumusta.
”Maatilalla varttumisen astmalta suojaava vaikutus on ollut pitkään tiedossa, ja aikaisemmatkin tutkimuksemme ovat viitanneet siihen, että suojavaikutus liittyy lapsen altistumiseen tietynlaisille mikrobeille. Tässä tutkimuksessa osoitettiin, että pieni osa tästä maatilojen suojavaikutuksesta voi selittyä suolistomikrobiston kypsymistä edistävillä tekijöillä”, sanoo THL:n erikoistutkija Pirkka Kirjavainen tiedotteessa.
Suolistomikrobiston koostumus muuttuu hyvin voimakkaasti ensimmäisen elinvuoden aikana, mikä voi vaikuttaa myös esimerkiksi lapsen immunologiseen kehittymiseen.
”Tuloksemme tukee ajatusta, että suolistomikrobiston muutoksilla on yhteys astmariskiin vaikuttaviin mekanismeihin. Vauvaikäisten mikrobiston koostumuksen muodostumista voitaisiin mahdollisesti tukea astman ehkäisemiseksi, yksinkertaisimmillaan aluksi rintaruokinnalla ja myöhemmin oikealla tavalla ruokavaliota monipuolistaen”, Kirjavainen sanoo.
Tutkimusta varten tutkittiin yli 600 eurooppalaisen lapsen suolistomikrobiston koostumus.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

